Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingar på Håkan Hellström: "Man skulle kunna åka hundra mil till för Håkan"

I helgen slår Håkan Hellström dubbla publikrekord på Ullevi och spelar för 140 000 personer. Många i publiken är från Hälsingland och har åkt lång väg för att se artsiten spela. Så här såg det ut igår när helahälsingland.se tog pulsen på hälsingefansen.

”Och i Azalea kan man, inte undgå att bli kär”

Textraden kommer från Håkan Hellströms melankoliska hit Valborg.

För det är i Azaleadalen, under en solig Göteborgshimmel, som hundratals Håkan Hellström-fans sluter upp timmarna innan konserten. Från en högtalare spelas artistens låtar om och om igen och mot gräset ligger filtar med picknickkorgar utspridda.

I helgen sväljer Ulleviarenan drygt 140 000 personer. Det är fler än hälsinglands gemensamma invånarantal och drygt en procent av Sveriges befolkning.

Läs också: Vi finns på plats när Håkan Hellström spelar på Ullevi – tar pulsen på hälsingefansen

Frida Ceder, Matilda Englund, Erik Ladänges och Robin Sundqvist har åkt bil från Ovanåker ner till Göteborg enkom för det här evenemanget. De har hängt i Azaleadalen hela förmiddagen, spelat kubb och laddat upp inför konsterten. Frida Ceder vänder sig om och studrar folkmassan i bakgrunden. Uppskattningsvis är de ett gäng på drygt 20 Bollnäs/Ovanåkersbor som sammanstrålat för Håkan Hellströms skull.

– Man skulle kunna åkt hundra mil till för det här. Man får inte missa Håkan, säger Erik Ladänges.

– Han är fantastiskt live och det blir alltid en bra stämning på hans spelningar, fyller Matilda Englund i.

Läs också: Min hybris går bananas: ”Jag tror att jag är Håkan Hellströms enda riktiga fan”

De är överrens om att nästan alla i hela landet känner minst en person som åker ner på helgens Ullevispelningar. Håkan Hellström har gått och blivit folkkär och lyckats med det svåra i att ena människor från olika platser och bakgrunder runt om i landet.

– Jag tror att folk kan känna igen sig väldigt mycket i hans texter på olika sätt. Tidigare ansågs han som lite pretentiös,men jag tror att många har kommit till insikt med att Håkan Hellström är väldigt genuin, säger Matilda Englund.

En liten bit bort står Sandra Nilsson och försöker byta låt på högtalaren som hon och hennes sambo haft med sig hemifrån – de spelar enbart Håkan Hellström-låtar, men Sandra kan alla hans texter utantill och därför blir det svårt att välja spår.

Läs också: Sveriges artister sörjer Wadling – Hellström: "All kärlek till dig Freddie"

Idag bor hon i Göteborg, men kommer ursprungligen från Edsbyn. Hon berättar att hon aldrig sett så många männsikor från sin hembygd här i staden.

– Staden fylls av en Håkan-bubbla. Vart man än går på stan spelas hans musik och alla är glada. Det är jättekul att se, säger hon.

Det är nionde gången gilt som hon ser artisten live. Trycket på helgens biljetter var maxat och konserterna sålde slut på tre timmar. Sandra Nilsson berättar att när hon inte lyckades få tag på biljetter på nätet, sprang hon från jobbet till Scandinavium och köade i nästan tre timmar – utan jacka.

– Det finns ingen annan svensk artist som säljer ut Ullevi, Håkan gör det två gånger. Det här är historiskt.