Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingar besökte Fängelsemuséet

Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund har haft årshögtid med kulturbesök i Kulturhuset och Sveriges Fängelsemuseum i Gävle.

Hembygdsförbundet har 17 600 medlemmar och av dessa finns cirka 12 000 i Hälsingland. Järvsö Hembygdsförening med 901 medlemmar är den största föreningen i Hälsingland.

Hembygdsrörelsen firar i år 100-års jubileum. Det kommer att bli mänger av aktiviteter runt om på hembygdsgårdarna i vårt landskap.

Under hembygdens år samlar hela hembygdsrörelsen in berättelser om mötesplatser i samarbete med Nordiska museet. Insamlingen kommer att förvaltas av Nordiska museet och bidra till en samtidsskildring av Sverige 2016.

Vid årsstämman beslutades att man under året ska satsa på bl.a. Barn- och ungdomsverksamhet, ge ut en bok om folkdräkter, kulturarv och tolerans samt utveckla samarbete med släktforskarrörelsen och erbjuda inspirationsträffar med olika teman.

Ordförande i länets hembygdsförbund är Owe Norberg, Delsbo, i Hälsinglands hembygdskrets, Jan-Eric Berger, Trönö och i Gästriklands kulturhistoria förening, Katarina Kallings, Gävle.

Jan-Eric Berger

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel