Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håller du höger eller vänster?

57 procent går till vänster, 43 procent går till höger. Nej, det är ingen politisk valprognos detta, utan resultatet av ett par timmars observationer av gångtrafikanter på gemensamma gång- och cykelvägar.

När tidningen gav sig ut i vårvädret för att kolla hur vanorna hos gångtrafikanter på gemensamma gång- och cykelvägar ser ut, så blev det en knapp men klar seger för "vänstergångarna". Inget konstigt i det kanske – att gångtrafikanter ska hålla till vänster är en regel som gäller, klart och tydligt, för fotgängare på vägar som trafikeras av bilar och saknar trottoar. Men när det gäller gemensamma gång- och cykelbanor – en rätt vanlig företeelse i våra samhällen – vad gäller egentligen då? Frågan är faktiskt långt ifrån självklar. Flera personer har hört av sig till tidningen i frågan.

– Man går till vänster och cyklar till höger. Jag gör alltid så, oavsett vilken typ av väg det är, säger en kvinna vi möter på en av Bollnäs gemensamma gång- och cykelvägar, och tillägger:

– Kul att du frågar, för det är många som undrar, många som jag hört prata om just det här.

Hon får medhåll av sitt gångsällskap, som också är hennes dotter:

– Jag är ju upplärd av mamma (skratt) så jag gör lika. Det blir enklast så – alltid hålla till vänster när man går.

Lite längre fram längs samma väg möter vi en träningsklädd man som håller till höger.

– Det blev höger idag, ja. Men ibland går jag till vänster också. Fast spontant måste jag nog säga att jag tycker höger sida känns mest naturligt när det handlar om såna här gemensamma gång- och cykelvägar. Vad bestämmelserna säger? Det vet jag faktiskt inte.

Ja, vad säger egentligen bestämmelserna? Svaret är … ingenting. På Transportstyrelsens hemsida står följande att läsa: "Det finns inga generella regler för vilken sida du som är gående ska använda på en gångbana, gångväg eller gång- och cykelväg. Det kan finnas lokala föreskrifter och de är då utmärkta med vägmärken." För cyklister gäller höger sida, både längs vägar trafikerade av bilar och på gemensamma gång- och cykelvägar, men för gående är det rekommendationen "att hålla ögonkontakt" som gäller. Så länge inte "lokala föreskrifter" (skyltar eller markeringar på vägbanan) säger annat, alltså. Lite diffust, kan tyckas.

Härom veckan inträffade en olycka på en av Bollnäs gång- och cykelvägar då en fotgängare blev påkörd av en cyklist, som smet från platsen. Fotgängaren, en äldre dam, blev liggandes kvar och fick hjälp av en förbipasserande, som tidningen sedan pratade med. Jan-Erik Hansson, inspektör hos Bollnäspolisen, har dock aldrig haft något ärende gällande olyckor eller trafikbrott på gemensamma gång- och cykelvägar på sitt bord.

– Möjligen händer det tillbud, som inte kommer till vår kännedom, men jag tror det är extremt ovanligt. Det stannar nog mest vid att folk blir irriterade, någon kanske hytter med näven till och med, när de tycker att någon beter sig felaktigt. Men visst kan jag tycka att det är lite märkligt att det saknas tydliga regler för gående på de här vägarna.

Vilken sida väljer du själv?

– Spontant så vill jag gå på vänster sida, det känns mest naturligt för mig. Man vill gärna ha trafiken mot sig, så man får ögonkontakt. Jag vill inte ha cyklisterna i ryggen, så att säga. Så jag gör lika som längs landsvägen, håller till vänster.