Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hållbara butiker går samman

Det bubblar av entusiasmen i ett nytt nätverk där små butiker går samman för att synas bättre. En av de som hakat på är Pia F Design i Hudiksvall.

Pia Forslöf-Nilsson tycker att bitarna föll på plats när hon erbjöds att gå med i nätverket Unika Butiker.

– Jag vill att folk som kommer till sta'n, och inte vet var en sådan här butik ligger, ska hitta hit. Jag tänker själv att när man kommer till en stad så vet man inte var sådan här butiker finns eftersom de inte ligger i gallerior, utan ofta en bit från centrum, på grund av hyran.

Genom att nätverka kan butikerna ge varandra draghjälp med marknadsföring på olika sätt. Nätverket håller också på att ta fram en sök-app för mobiler.

Maria Skalin vid Unika butiker berättar att det startade som ett kommunprojekt i Sundsvall/Timrå i höstas, ett projekt som sedan tog slut nu på i maj, när stödet upphörde.

– Men vi och de butiker som varit med kände att vi inte ville att det skulle försvinna och frågade: hur gör vi nu?

Det finns tre kriterier som butikerna måste uppfylla för att vara med i nätverket:

De måste vara privatägda och fristående.

De ska ha ett sortiment som är unikt för regionen eller ha en helhet som inte finns på annat håll.

De ska ha något hållbart i sortimentet eller i sättet att arbeta.

Maria Skalin anser inte att det är något som hindrar butiker från att expandera till andra kommuner, om man så vill.

– Det får man göra så länge det inte handlar om franchising. Vi har flera sådana butiker och det är bara jättebra.

Nätverket ser ut att växa fort, sedan det kopplades loss från kommunen. Man har nu runt 60 medlemmar i sju kommuner i de närliggande länen och förhoppningen är att snart bli rikstäckande.

– De butiker som jobbat med det här märker resultat. Omsättningen ökar, säger Maria Skalin och konstaterar att hållbarhetstanken uppskattas och ligger i tiden.