Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hållbar matlagning för framtidens kockar

På Torsbergsgymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram laddas det som bäst för att heja fram tidigare eleven Markus Westh i finalen av prestigefyllda Årets Kock. Men eleverna har sin egen tävling att se fram emot också – Unga Ekokockar heter Sveriges största matlagningstävling för "framtidens kockar".

Annons

När Bollnäsnytt hälsar på i köket hos eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Heden är det bara ett par dagar innan två hela årskurser drar till Stockholm för att heja fram Markus Westh i Sveriges mest prestigefyllda kocktävling, Årets Kock. Det är bara några år sedan som den nu 25-årige superkocken – som till vardags arbetar på krogen The Flying Elk i Stockholm – lagade mat i just det här köket.

Efter det inspirerande äventyret med Markus Westh i huvudrollen, är det dags för de nuvarande eleverna i årskurs två att ta sig an terminens stora utmaning – tävlingen Unga Ekokockar, där "framtidens matlagare" tävlar med hållbarhetsfrågan i fokus. Härom veckan hölls en kick off i Bollnäs, där tävlingsledaren Erik Måneld fanns på plats för att informera om årets tävling. En av fem regionsfinaler hålls i Bollnäs, i Torsbergselevernas "hemmakök" på Heden, 15 maj, men redan nu är förberedelserna i full gång. Bollnäs representeras i tävlingen av trion Lotta Eriksson, Isabella Bergström och Hampus Wästerlid. Först av allt gäller det att sätta ihop recept som faller juryn i smaken. Av ett tjugotal deltagande lag från restaurangskolor i regionen kommer sex lag att plockas ut till regionfinalen i Bollnäs, där de uttagna lagen får laga sina menyer och tävla om en plats i den stora Sverigefinalen.

– Vi håller på att skriva recepten just nu, berättar trion, som kommer att anstränga sig för att hitta en vinnande motivering till sin tävlingsmeny.

– Det gäller att ha recept som tilltalar juryn, vi ska försöka hitta en "wow-faktor", säger Hampus Wästerlid.

Alla elever i årskurs två kommer att jobba utefter konceptet säsongsanpassad och klimatsmart mat under terminen, så eventuella tävlingsframgångar kan tillskrivas hela klassen, tycker läraren Margareta Englund:

– Ja, absolut, alla jobbar med samma saker, stöttar och försöker inspirera de här tre som har valt att lämna in sina bidrag till tävlingen.

 2012 vann Torsbergs lag regionfinalen och i fjol blev det en andraplats, och årets lag hoppas kunna gå minst lika bra.

– Det är kul att se hur långt man kan gå, säger Lotta och får medhåll av Isabella.

Att det som kock i dag - och i framtiden - är närmast ett måste att ha ett eko-tänk, är alla i laget helt övertygade om:

– Ja, absolut. Det går inte att inte ha hållbarhetstanken med. Och det är egentligen inga problem alls i dag, det finns gott om ekologiska råvaror.

Att döma av resultaten från dagens övningar – de lika eleganta som klimatsmarta rätterna står på rad i köket när tidningen gästar – så borde Bollnäseleverna ha en god chans att lyckas fint även i år. Och vem vet, om några år kanske det är någon i det här gänget som "gör en Markus Westh" och tävlar om titeln Årets Kock. Förutsättningarna finns, bevisligen.