Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hållbar matlagning för framtidens kockar

På Torsbergsgymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram laddas det som bäst för att heja fram tidigare eleven Markus Westh i finalen av prestigefyllda Årets Kock. Men eleverna har sin egen tävling att se fram emot också – Unga Ekokockar heter Sveriges största matlagningstävling för "framtidens kockar".

När Bollnäsnytt hälsar på i köket hos eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Heden är det bara ett par dagar innan två hela årskurser drar till Stockholm för att heja fram Markus Westh i Sveriges mest prestigefyllda kocktävling, Årets Kock. Det är bara några år sedan som den nu 25-årige superkocken – som till vardags arbetar på krogen The Flying Elk i Stockholm – lagade mat i just det här köket.

Efter det inspirerande äventyret med Markus Westh i huvudrollen, är det dags för de nuvarande eleverna i årskurs två att ta sig an terminens stora utmaning – tävlingen Unga Ekokockar, där "framtidens matlagare" tävlar med hållbarhetsfrågan i fokus. Härom veckan hölls en kick off i Bollnäs, där tävlingsledaren Erik Måneld fanns på plats för att informera om årets tävling. En av fem regionsfinaler hålls i Bollnäs, i Torsbergselevernas "hemmakök" på Heden, 15 maj, men redan nu är förberedelserna i full gång. Bollnäs representeras i tävlingen av trion Lotta Eriksson, Isabella Bergström och Hampus Wästerlid. Först av allt gäller det att sätta ihop recept som faller juryn i smaken. Av ett tjugotal deltagande lag från restaurangskolor i regionen kommer sex lag att plockas ut till regionfinalen i Bollnäs, där de uttagna lagen får laga sina menyer och tävla om en plats i den stora Sverigefinalen.

– Vi håller på att skriva recepten just nu, berättar trion, som kommer att anstränga sig för att hitta en vinnande motivering till sin tävlingsmeny.

– Det gäller att ha recept som tilltalar juryn, vi ska försöka hitta en "wow-faktor", säger Hampus Wästerlid.

Alla elever i årskurs två kommer att jobba utefter konceptet säsongsanpassad och klimatsmart mat under terminen, så eventuella tävlingsframgångar kan tillskrivas hela klassen, tycker läraren Margareta Englund:

– Ja, absolut, alla jobbar med samma saker, stöttar och försöker inspirera de här tre som har valt att lämna in sina bidrag till tävlingen.

 2012 vann Torsbergs lag regionfinalen och i fjol blev det en andraplats, och årets lag hoppas kunna gå minst lika bra.

– Det är kul att se hur långt man kan gå, säger Lotta och får medhåll av Isabella.

Att det som kock i dag - och i framtiden - är närmast ett måste att ha ett eko-tänk, är alla i laget helt övertygade om:

– Ja, absolut. Det går inte att inte ha hållbarhetstanken med. Och det är egentligen inga problem alls i dag, det finns gott om ekologiska råvaror.

Att döma av resultaten från dagens övningar – de lika eleganta som klimatsmarta rätterna står på rad i köket när tidningen gästar – så borde Bollnäseleverna ha en god chans att lyckas fint även i år. Och vem vet, om några år kanske det är någon i det här gänget som "gör en Markus Westh" och tävlar om titeln Årets Kock. Förutsättningarna finns, bevisligen.