Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hällåsen behöver rustas upp

/

Broberg har spelat bandy på Hällåsen sedan 1977.
I dag är det en arena i behov av en upprustning för miljontals kronor.
– Det skulle behövas en fräsigare inramning för framför allt publiken, säger driftschefen Tony Larsson.

Annons

I flera år har Hällåsen Arena AB kämpat för att få till en modern inomhusarena i stället för slitna Hållåsen, men utan att kunna övertyga Söderhamns politiker.

Men nu börjar dagen närma sig då det ska fattas ett nytt beslut. Onsdagen den 28 maj behandlar kommunstyrelsen ärendet och den 16 juni tas sedan ett beslut i kommunfullmäktige.

Skulle det bli ett nej från Söderhamns kommun att medverka i en del av satsningen på närmare 40 miljoner kronor återstår en bandyarena som numera har 37 år på nacken.

Många anser att Hällåsen – framför allt när det gäller komforten för publiken – inte uppfyller kraven för att spela elitseriebandy.

– Nej, jag tycker inte det. Det börjar bli dags att rusta upp vissa saker. Det skulle behövas en fräsigare inramning för framför allt publiken, säger driftschefen Tony Larsson.

Här är det som är mest akut:

Betongläktarna på bägge sidor av planen har i stort sett stått orörd sedan anläggningen byggdes. Den stora huvudläktaren i trä byggdes under 90-talet.

• Belysningen som bland annat spelare och TV4 haft synpunkter på försvårar tv-sändningarna från Hällåsen.

• Resultattavlan med tillhörande matchklocka.

• Planket på kortsidan vid entrén.

Att det rör sig om stora pengar står helt klart.

Bara en ny belysning kostar ett par miljoner kronor.

– Läkaren är rent ut sagt livsfarligt. Det är ett under att ingenting har hänt. För publiken är den av undermålig kvalité, säger Brobergs sportchef Svenne Olsson.

– Det är lika med högtalarna. För att få ett ljud av human klass tvingas vi hyra in en anläggning till en extern kostnad.

Broberg förbereder sig som bäst för en ny säsong, men kastar samtidigt avundsjuka blickar mot flera av de andra elitserielagen med bättre förutsättningar inomhus:

– När jag vill ironisera över det hela brukar jag säga att senaste gången Hällåsen rustades var samma år som den byggdes. Att det har tillkommit en huvudläktare är en sak, men i övrigt är inte speciellt mycket gjort, säger Svenne Olsson.

De senaste åren har dock omklädningsrummen för båda bandy och ishockey samt en hel del teknisk utrustning på anläggningen fått sig en uppfräschning. Och för ett antal år sedan byggde Broberg på eget bevåg med hjälp av sponsorer ett omklädningsrum för a-laget.

Vad skulle en hall betyda för klubben?

– Rent sportsligt innebär det en möjlighet att få ungdomar att stanna kvar i Söderhamn och bli bra på sin idrott. Rent publikmässigt kommer det att bli ett lyft. Och vi slipper hela tiden bli påverkade av vädret.

Annons