Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå Region Gävleborg, blanketternas tid är förbi!

Ber om en blankett för reseersättning och blir hänvisad till sjuksköterskeexpeditionen. Tre sjuksköterskor kliar sig i huvudet och letar blanketten, skriver "Antibyråkraten", och får svar från enhetschef Christine Boogh.

Annons

Jag är nyss hemkommen från ett läkarbesök på Gävle sjukhus. Snart kommer det en faktura på patientavgiften. Ja, jag har öppnat upp så att Regionen kan skicka mig en e-faktura så att vi sparar in det portot i alla fall. Men så var det resan. Resan till och från Gävle. Av olika skäl är det bäst för mig att ta bilen. Tåg och buss litar man inte på om man inte vill riskera att missa sin läkartid. Men idag gick resan bra trots det dåliga vägunderhållet i Hälsingland och den ofta avstängda E4:an.

Läkarbesöket gick också bra. Proffsig och inkännande läkare gav goda besked. Ber om en blankett för reseersättning och blir hänvisad till sjuksköterskeexpeditionen. Tre sjuksköterskor kliar sig i huvudet och letar blanketten, denna Guds gåva till byråkratin. Ja varför behövs det en blankett? Det behövs ju bara ett knapptryck antingen på ankomstterminalen eller hos läkaren för att kryssa en av fyra rutor om det resesätt som blanketten frågar om. Allt annat finns redan i systemet.

Tänker att blanketten ändå ska hanteras inom regionens byråkrati så varför ta den med hem, leta kuvert och frimärke och postlåda för att skicka tillbaks den dit den hör hemma. Ställer därför en vänlig fråga i sjukhusets reception om att få lämna den där för vidare befordran. Får ett vänligt svar att det kanske har gått om jag bara haft ett kuvert! Men utan kuvert gick det inte. Så nu åker jag hem, åker till någon affär i morgon, köper ett kuvert, letar upp ett postombud och köper ett frimärke, söker upp en postlåda och hoppas att PostNord klarar sin uppgift.

Om några dagar betalar jag min patientavgift med e-faktura samtidigt som jag förhoppningsvis får min reseersättning på mitt konto. Med lite enkel programmering skulle det kunna ordnas så att den ena parten bara behöver skicka överskjutande belopp. Snälla Regionen! Blanketternas tid var förra århundradet!

Antibyråkraten

Svar direkt:

Hej och tack för dina synpunkter!

Vi arbetar ständigt för att förbättra i våra administrativa rutiner.

Gällande ansökan om sjukreseanspråk, så finns det en del tekniska saker att lösa, som till exempel att hantera originalkvitton för redovisning.

I dagsläget har vi tyvärr ingen lösning på detta, men vi tittar på lösningar som möjliggör digital hantering av ansökningar via webben.

Jag kommer att ta med mig dina synpunkter för framtida utveckling.

Christine Boogh

enhetschef

Centralkassan Region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel