Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå, Mona? Är det någon där?

/

Annons

Vad vilja Socialdemokraterna? Var är Socialdemokraterna? Var är du Mona Sahlin?

En hel svensk ekonomi är på fallrep, en nation av arbetslösa ser ut att bli ditt folk.

Var är Socialdemokraterna? Varför så tysta Socialdemokraterna? Ingen som vet, ingen som vet...

I början av mandatperioden deltog jag vid en redaktörsträff med övriga socialdemokratiska ledarredaktörer. Ett möte under vilket en av redaktörerna förkunnade att vad oppositionen borde göra mandatperioden ut var att bida sin tid, luta sig tillbaka och passivt vänta in nästa val.

Jag blev heligt förbannad, jag blev också djupt besviken över att det uppenbarligen fanns individer inom rörelsen som inte tog rollen som oppositionsparti på allvar, som såg det som en transportsträcka till nästa val. Det gjorde mig beklämd att det uppenbarligen fanns socialdemokrater som på allvar ansåg att valet 2010 skulle vinnas på regeringens tillkortakommanden snarare än genom egen politik.

Det var då. Och var det ett idiotiskt förhållningssätt till oppositionsrollen då så är det ett än mer idiotiskt förhållningssätt till oppositionsrollen idag.

Politik är att vilja. Vad Socialdemokraterna vill just nu, vad de hade gjort som de borgerliga partierna inte gör, det är höljt i dunkel.

Internt arbete kan förklara delar av passiviteten. Men när en hel ekonomi håller på att gå i putten och 12 procents arbetslöshet ser ut att vänta är det ingen ursäkt för en mustyst opposition i en tid när den borde ryta som ett lejon på barrikaderna.

Trots att den borgerliga regeringen inte har en politik, trots att allt talar till oppositionens fördel just nu finns inte ens tillstymmelsen till en politisk opposition värdig namnet. Det dagliga politiska arbetet ligger på regeringen, men regeringen är apatisk. Och det tycks även oppositionen vara.

Vad alternativet till apatin och passiviteten som präglar den borgerliga regeringens agerande är vet vi inte, för det finns det inte någon som berättar för oss. Kanske är det till och med så illa ställt att det faktiskt inte finns något alternativ. Att tystnaden från den röd-gröna sidan beror på att de precis som regeringen inte har någon egentlig politik för arbeten och en förbättrad ekonomi att bjuda sin nation på.

Misstankar som tyvärr bekräftas genom utspel som det som kom i torsdags, om 6 miljarder till landets ungdomar. För vad S, V och Mp ägnar sig åt just nu är att ge nationen kakor när den inte ens har barkbröd att äta.

Det är snart 2010. Val vinner bara de som förtjänar. Och som oppositionen agerar just nu, förtjänar den inte förtroendet att styra Sverige.

Mer läsning

Annons