Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå, det är snart dags att välja!

/

Engagemanget i Bollnäs och Ovanåker är skralt för EU-valet. Det är faktiskt så illa att Bollnäs- och Ovanåkersborna var sämst i länet på att gå och rösta i förra EU-valet. Det gick att läsa i gårdagens tidning.

Annons

Av de drygt 20000 röstberättigade Bollnäsborna släpade sig inte ens 6000 personer till valurnorna vid förra EU-valet. Det var bara 28 procent av de som fick rösta som tog chansen. Samma gäller Ovanåkersborna.

Om exakt en månad, den 7 juni, är det val till Europaparlamentet igen. Och förhoppningen är att fler ska känna sig manade den här gången.

EU har länge varit utrikespolitik. Men det är det inte längre. Trots att EU-parlamentet ligger på utländsk mark så sysslar de till stor del med svensk inrikespolitik.

Mellan 60 och 70 procent av alla beslut i en kommun påverkas av lagstiftning eller andra bestämmelser beslutade av EU. Det kan gälla miljö, avfall eller upphandlingar för att nämna några exempel. Det som händer i parlamentet påverkar också din vardag.

Bara mjölkpaketet som du tar fram på morgonen påverkas av minst tre olika EU-direktiv.

Det är märkningsdirektivet, som styr hur innehållsförteckningen och datummärkningen ska vara utformade. Förpackningsdirektivet som säger att själva mjölkkartongen ska återvinnas och förordningen om närings- och hälsopåståendens skydd som handlar om märkning, typ nyckelhålet.

Och har du märkt att det kostar en dryg femma att ringa hem från utlandet på mobilen. Det är EU som har tvingat telefonföretagen till en maxtaxa. Innan var det enormt dyrt att ringa hem.

Direktiv och förordning. Det kanske inte låter så kul. Men det påverkar vardagen. EU är inte längre långt borta. Och de som har makt att påverka allt det här ska väljas om en månad.

Alla kanske inte vill välja en kandidat från Hälsingland till EU-parlamentet.

Men vill man det visade gårdagens artikel att det finns sex kandidater från olika partier och med olika inställning till arbetet i parlamentet.

Den som tills nu fått mest uppmärksamhet är Evin Cetin (S) från Bollnäs. Hennes häftiga pizzakampanj har slagit igenom stort!

Person är minst lika viktigt som parti i det här valet. En enskild ledamot kan få stort inflytande, som så kallad rapportör. Då blir man utsedd av parlamentet att utreda en viss fråga. Och är man dessutom en skicklig förhandlare och kan få med sig fler parlamentariker och partigrupper har förslaget stor möjlighet att bli till verklighet.

Vissa parlamentariker kan ha mer att säga till om än en svensk minister. Och personvalet var högt i förra valet. Det var 59 procent av de som röstade som också kryssade en kandidat. 14 av 19 av Sveriges parlamentariker sitter på ett personligt mandat. Två tog sig dessutom förbi ordningen som partierna hade satt upp.

Så valet om en månad är viktigt. Och röstar man inte lämnar man makten åt någon annan. Och det är många som ser det här valet som en början på en riksdagsvalrörelse, bland annat Sverigedemokraterna.

Det är möjligt att påverka och välja en viss kandidat till EU-parlamentet. Det är viktigt att många tar den chansen om en månad.

Mer läsning

Annons