Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håll er till svensk mat!

Jag är så trött på denna kamp mellan ekologiskt och konventionellt jordbruk. Vi bönder ställs emot varandra, vilket är så dumt! skriver Stina Nilsson.

Vi är så få kvar och just nu är det viktigare än någonsin att hålla ihop, oavsett hur vi producerar våra livsmedel. Vi är det land som har absolut hårdast lagstiftning när det gäller djurhållning, penicillinanvändning och bekämpningsmedel. Om vi jämför till exempel en konventionell svensk tomat med en spansk ekologisk tomat, hur vet vi vilka medel som är godkända i Spanien? I Sverige finns det många bekämpningsmedel som är förbjudna oavsett om man är ekologisk eller konventionell men hur är det då utomlands?

Jag har varit på både ekologiska gårdar och konventionella. Det som skiljer dem åt är att hos de ekologiska får kon gå till kalven några timmar per dygn i cirka tre dygn innan kalven får vara utan sin mamma. På de konventionella tas kalven dygnet efter. Utifrån mina egna erfarenheter har det funkat absolut bäst att ta kalven så fort som möjligt, så att den inte hinner fästa sig vid sin mamma. Alltså reagerar till 85 procent inte korna av att kalven tas ifrån dem, utan står samtidigt och tuggar sitt ensilage. Att korna "våldtas" innebär absolut ingen skillnad mellan ekologiskt och konventionellt bruk. Det medför även mindre risker med att inseminera en ko än att låta kon gå med en tjur. Kon får en kalv ungefär en gång per år, vilket den måste för att hålla igång sin produktion.

Det som stör mig absolut mest är att det är så himla lätt att dela information skriven av djurrättsaktivister eller folk helt utan kunskap. Vet ni vad ni ställer till med? Många bönder går på knäna, varje dag. De sliter 365 dagar om året oavsett om det är julafton eller helg. Verksamheten går knappt runt och ändå fortsätter de och kämpar. Och jag kan lova er att alla bönder gör sitt yttersta för att deras djur ska må så bra som möjligt.

Innan ni yttrar er, sluta köp utländskt kött och utländska mejeriprodukter, sluta ät viss snabbmat, sluta köp mjölk från Österrike vilken är fullproppad med antibiotika.

Hatten av till alla bönder, tack för att ni jobbar medan vi andra sover, tack för att jag får chansen att få mat av världsklass på bordet varje dag. Tack för att jag har fått chansen att ta del av det svenska jordbruket, att jag har fått se hur min mjölk produceras och hur bra djuren har det! Jag kan med handen på mitt hjärta säga att djurhållningsmässigt är det absolut varken bättre eller sämre med ekologiskt.

Jag köper bara svenskt, det borde ni också göra, både för er och djurens skull.

Sofia Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel