Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälges nye tecknare om sitt prestigefyllda uppdrag: "Det känns overkligt"

Älgen Hälge har vandrat från Lars Mortimers lilla ateljé i Långhed utanför Alfta rakt in i tusentals svenska hjärtan. Efter Mortimers död vilar nu ansvaret tungt på en 31-åring från Malmö att föra den älskade serieälgen in i framtiden.
– Det känns nästan lite overkligt att få göra det här, men jag känner mig väldigt hedrad. Det är en stor grej, säger Hälges nya tecknare.

Över en natt gick Alan Kamieniarczyk från en relativt anonym tillvaro som tecknare till att bli rena kändisen. Kort efter att förlaget Egmont Publishing köpt upp rättigheterna till Hälge blev det offentligt att den 31-årige Malmökillen får prestigeuppdraget att föra Hälges arv vidare.

Nyheten om Hälges nye tecknare slogs upp stort i svensk media härom veckan, såväl public service som de stora mediehusen – och branschtidningen Svensk Jakt – rapporterade om Alan Kamieniarczyks nya jobb.

Själv är han lätt omtumlad av uppmärksamheten:

– Ja, ena stunden så sitter man och tecknar för sig själv mest och helt plötsligt så syns man i alla möjliga tidningar, säger han och småskrattar när Mittmedias reporter ringer upp.

– Det känns nästan lite overkligt att få göra det här, men jag känner mig väldigt hedrad. Det är en stor grej.

Läs också: Han tar över Hälge

I seriebranschen har Alan Kamieniarczyk varit ett välkänt namn i flera år redan, bland annat genom sitt tecknande av klassiska serier som 91:an och Pettson & Findus. Nu får han ett än tyngre ansvar, som huvudtecknare för en av Sveriges mest älskade seriefigurer de senaste 20 åren.

– Man är ju lite nervös, det är man. Men samtidigt är det en väldigt rolig utmaning. Att jobba med strippformatet blir nog den svåra biten, att få till idéerna och skämten på bara några få serierutor.

Själva tecknandet känner han sig trygg med – Hälges karaktäristiska figur har satt sig i ryggmärgen efter flera år som tuschassistent åt Lars Mortimer. I början hade de två tecknarna kontakt mest via mejl men med tiden fick Alan Kamieniarczyk även en hel del personlig drillning av Mortimer, som han träffade både i Malmö och i Hälsingland.

Läs också: Hälge får egen hälg i Ovanåker

– Det var mycket mejlkontakter i början med Lars, men när han blev allt sjukare så kom han ner till Malmö och hälsade på. Vi satt på Egmont och snackade en del, sedan bjöd han upp mig till Bollnäs och till sin stuga i Alfta. Där snackade vi om Hälges framtid och hur han såg på den. Vi fick bättre och bättre kontakt, på slutet hade vi lärt känna varandra riktigt väl.

Alan Kamieniarczyk kommer att försöka vara väldigt trogen Mortimers original, så väl bildmässigt som när det gäller själva handlingen och skämten.

– Ja, så gott det nu går. Serien är väldigt mycket Lars, den speglar hur han var som person. Man får försöka härma så gott det går, sen kanske det lyser igenom lite av en själv ändå. Men jag försöker hålla mig så trogen Lars stil som möjligt.

Är Hälge en svår eller enkel serie att teckna?

– Jag har lätt för att ta till mig och kopiera andra tecknares stil, men just Hälge var faktiskt lite kämpig att lyckas med i början. Hälge ser väldigt enkel ut, men det är svårt att få till hans ansikte. Oftast utgår man som tecknare från en cirkel till huvud och jobbar sig ut till ett ansikte. Men Hälges huvud är inte en cirkel, utan det är liksom lite överallt … Det var en utmaning där ett tag i början, men nu sitter det.

Men med tiden kommer du att vilja utveckla serien antar jag – har du några tankar där än så länge, om vad du vill med Hälge på sikt?

– Nej, faktiskt inte. Det som blir en stor förändring är att det kommer att bli långserier med Hälge nu, och där tror jag man kommer att se en viss förändring. Men i det gamla strippformatet kommer det nog inte att bli någon större skillnad, det tror jag inte.

Lars Mortimer fick de första Hälge-serierna publicerade 1991 och han fortsatte teckna sin kära älg nästan ända fram till sin död hösten 2014. Alan Kamieniarczyk har ingen aning om han kommer att stanna lika länge som Hälges tecknare.

– Det kan bli hur länge som helst, eller så blir det inte alls så länge. Jag känner att jag håller på så länge jag tycker det är kul. Men samtidigt så känns det inte som att jag riktigt kan avgöra den biten själv. Det kommer nog Egmont, eller läsarna kanske, att göra. Det beror mycket på vad de tycker om det jag gör.

Vari ligger storheten i Hälge – förklaringen till seriens popularitet – som du ser det?

– Det som Lars skapade med Hälge, det kan inte vem som helst göra. Det är unikt det han har gjort. Jag ser verkligen upp till sånt där, att någon lyckas skapa en så stor produkt. Det här är ju en figur som har blivit en svensk ikon. Stämningen som Lars lyckades få fram i serien skulle jag säga är en stor orsak till att den blivit så älskad. Man kan även titta på de oljemålningar av Hälge som Lars gjorde, där lyser den fram väldigt tydligt.

De första Hälge-serierna signerade Alan Kamieniarczyk publiceras i januari. Men trogna läsare har faktiskt redan fått ett litet smakprov av den nye tecknarens färdigheter.

– Jag gjorde en långserie tillsammans med Lars medan han levde, till Hälge-tidningen. Den har redan publicerats.

Lars Mortimer var en hängiven älgjägare som hämtade mycket av sin inspiration direkt från älgpasset och jaktlaget. Alan Kamieniarczyk har skaffat sig ett förhållande till älgjakten på ett annat sätt:

– Det har blivit mycket Youtube … Jag har suttit och tittat på nätet, försökt lära mig lite hur jargongen är och hur det ser ut. Men jag har åtminstone ätit älg, det kan du skriva. Det är min närmaste relation till älgar.

Läs också: Lars Mortimer tecknar inte mer