Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälften har lämnat fas 3 i Hälsingland: "Nu utgår vi från individens behov och matar inte bara systemet"

Kritiserat och omdebatterat, arbetsförmedlingens fas 3 har sedan februari tonats ut. I Hälsingland har redan hälften av deltagarna lämnat fasen bakom sig.
– Det har funnits risk att fas 3 skapat en inlåsningseffekt, säger Anna Jonsson, arbetsförmedlare.

810 dagar i arbetslöshet resulterade innan februari i fas 3, eller sysselsättningsfasen som den även har kallats. En fas med uppdrag att skapa en sysselsättningsplats åt personer som hamnat långt från arbetsmarknaden.

Läs även: Arbetslöshetens onda cirkel: "Känslan av att man inte duger och står utanför samhället"

I februari började fas 3 avvecklas i hela landet och under våren öppnades istället helt nya möjligheter för långtidsarbetslösa då stödet började individanpassas. Ett av de nya stöden är extratjänster.

– Extratjänster är en anställning, fas 3 var en förlängd praktikplats kan man säga, för att förenkla det, säger Anna Jonsson, arbetsförmedlare norra Hälsingland.

Arbetet med att avveckla fas 3 har nu pågått i några månader. Anna Jonsson och sektionschefen Peter Löfstrand är nöjda med de nya verktygen som de har fått att arbeta med.

– Det kommer ingen åtgärd som direkt kan ersätta fas 3. Den stora skillnaden är att nu utgår vi från individens behov och matar inte bara systemet och fyller upp platser, säger Peter Löfstrand, arbetsförmedlingen norra Hälsingland.

Fas 3 har diskuterats av politiker och kritiker. Många har kritiserat den låga ersättningen, som inte alltid varit pensionsgrundande, någonting som har gjort att personer känt sig utnyttjade. Även företag beskylls för att ha utnyttjat gratis arbetskraft på ett felaktigt sätt.

"Vi ser jättepositivt på att det här förändras"

– Vi ser jättepositivt på att det här förändras, dels därför att man får komma ut från en sysselsättningsplats och få en extratjänst med en avtalsenlig lön. Det är motiverande såklart, säger Anna Jonsson.

I Hälsingland har 285 personer hittills lämnat fas 3, men fortfarande är 271 personer kvar. Arbetsförmedlingens målsättning är att ingen ska omfattas av fas 3 den sista januari 2018.

Peter Löfstrand ser en stor utmaning i att snabbt rusta personerna som står långt från arbetsmarknaden med verktygen de behöver. Allt för att de ska bli attraktiva på arbetsmarknaden innan konjunkturen svänger.

– Det finns jobb i Sverige i dag men det är svårt för arbetsgivarna att hitta arbetskraft med rätt kvalifikationer. Därför är det viktigt att rusta de arbetssökande så att arbetsgivarna får den arbetskraft de behöver, säger han.

Läs även:

Nyanlända har kompetensen företagen söker: "Man anställer gärna folk som är lika"

Att våga tro på sig själv: ”Det var alltid någon som vägrade gå in i ett klassrum”

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!