Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälften förgiftas på restauranger

Skitiga restaurangkök orsakar varje år upp emot 500 000 sjukdomsfall. Och lika många drabbas i det egna hemmet.

Smittskyddsinstitutets officiella statistik anger att det varje år inträffar cirka 100 matförgiftningsutbrott och omkring 2 000 sjukdomsfall.

Hälften av de som drabbas av matförgiftning har ätit på restaurang.

Men det är endast en bråkdel av alla matförgiftningar som blir rapporterade. Enligt myndighetens uppskattning kan upp till 500 000 personer drabbas varje år.

Eftersom mörkertalet är stort finns en stor osäkerhet kring antalet smittade. Sjukvården uppger till exempel att endast 800 personer smittas varje år, medan Anticimex ska ha uppskattat siffran till 1,3 miljoner.

Den huvudsakliga orsaken till att vi får i oss dålig mat är att den förvarats, hanterats eller tillagats på fel sätt. Maten kan till exempel smittas genom en kocks skitiga eller såriga händer.

En matförgiftning, som kan ge diarré, kräkningar, ont i magen och feber, bryter oftast ut inom 36 timmar efter att du har ätit dålig mat.