Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälften av samtalen besvaras inte

Det är något bättre än för sju år sedan, men det är väl också det bästa man kan säga, om Nordanstigs resultat i en nyligen gjord servicemätning.

Av 100 ringda samtal till Nordanstigs kommun får endast 50 kontakt med en handläggare. I alla fall enligt en servicemätning utförd av JSM Telefont på uppdrag av kommunen och i samarbete med SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Det är i och för sig ett bättre resultat än 2007, då endast 37 procent fick höra en röst i andra änden av tråden. Men i likvärdiga kommuner får 61 procent kontakt med handläggare då de ringer upp. I fråga om hur många som får svar på sina frågor har en viss uppryckning också skett. 2013 fick 30 procent svar på frågan, vilket är mer än dubbelt så många som 2007 då endast 13 procent uppgav att de fått den information de sökte. Men, även här är snittet i jämförbara kommuner högre: 43 procent.

När det gäller e-post visar statistiken däremot en försämring. Färre har fått svar inom två dygn, och svarskvaliteten är sämre än snittet.

Patrik Thorson, projektledare för Medborgarservice som startade i fjol, kan bara bekräfta att Nordanstigs kommun på punkt efter punkt visar sämre resultat än vad andra, likvärdiga kommuner gör. Samma osmickrande bild ger medborgarundersökningen 2013, där det enda Nordanstig låg riktigt högt på var trygghet. Patrik Thorsons analys är att det krävs några års hårt arbete för att dels ändra attityden hos kommuninvånarna och dels att få kommunanställda att jobba på ett mer tillgängligt sätt.

– Det finns samma problematik kring tillgänglighet även i medborgarundersökningen. Men om vi blir bättre på det som serviceundersökningen visar på, och sköter telefon och e-post, upplevs vi mer tillgängliga.

Han tror det handlar om en långsiktig process, och hoppas att då nästa servicemätning görs, om fem år, kan det ha skett en förändring.

– Utmaningen är att åstadkomma en förändring i hela kommunorganisationen, och det kan ta upp till sex år att förändra attityder.

Senast i april utlovar Patrik Thorson ett förslag på hur kommunens ska arbeta med att bli bättre på tillgänglighet och bemötande.

– Där är servicemätningen ett bra verktyg som vi ska ta vara på. Innan jag presenterar det färdiga förslaget blir det förstås också en intern process, där vi ska besluta om hur vi går vidare med ett systematiskt kvalitetsarbete, säger Patrik Thorson.

I mätningen, som genomfördes under vecka 42-45 i fjol, ställdes 54 frågor via e-post och 54 via telefon. Det är andra gången Nordanstigs kommun deltar.