Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hål i plånboken för Stene och LIF?

/

God morgon Ljusdal! Vi inleder med dagens Stenegård.

Annons

Precis som väntat har även den nya regimen på Stenegård fått klart för sig att det inte finns någon produkt som motiverar entré till hela anläggningen. Synd att försöket ens genomfördes eftersom det förmodligen skadar mer än det gjort nytta, både varumärkesmässigt och ryktesmässigt bland besökarna. Nu görs ett försök att endast ta betalt till trädgården.

Med historiskt facit i hand har det visat sig vara mer eller mindre omöjligt att få den genomströmning av folk man önskar med entréer, på hela eller för delar av anläggningen. Modellen för Stenegård har varit, och är förmodligen fortfarande: öppen och gratis för alla – ta betalt för tjänster och varor, inte besöket i sig. Tror det finns mycket litet som talar för att publiken kommer att svänga i den frågan.

Visst det finns liknande anläggningar där man tar entré. Man ska dock komma ihåg att har man bara en trädgård så är naturligtvis syftet med besöket just trädgården och då går det lättare att ta betalt.

Stenegård är en besöks- och mötesplats i sig och många besökare har inget specifikt mål med sitt besök. Man trivs i miljön, fikar, handlar lite och kanske tar en sväng i trädgården.

Risken är tyvärr uppenbar att man även nästa år kommer att hoppa över den fina trädgården just för att den bryter mot mönstret för de andra ytorna på gården – titten kostar pengar!

Tror att en utökad försäljning av produkter kopplade till trädgården skulle uppväga entéslanten. Driftbolaget säger själv att man behöver öka på attraktionskraften med flera aktörer för att skapa lönsamhet. Rätt.

Fri entré på hela anläggningen tror jag är det lättaste sättet att öka attraktionskraften och därigenom även öka besöksantalet som i sin tur skapar ett underlag för de aktörer som ska försöka leva på just besökarna…

Låter som ett ekorrhjul.

Idrotten skriker efter kulor!

Senast i raden att ifrågasätta samhällets ansvar för den verksamhet som klubbarna bedriver ideellt är Ljusdals IF, LIF. Den växande verksamheten gräver stora hål i plånboken.

LIF är inte unik på något sätt, det finns inte någon förening i vår kommun som är nöjd med det ekonomiska läget. Alla krigar för att överleva.

Frågan är svår att hantera men är värd en seriös behandling, inte bara lokalt. Det är i allra högsta grad dags att titta på samhällsbetydelsen av organiserad idrott. Okej, det har varit på ett sätt i alla tider och det har fungerat hyfsat. Nu är det nya tider och det fungerar inte speciellt bra.

Kanske skulle Ljusdal ta initiativet och bjuda in till en riksomfattande kongress (?) i ämnet: Hur ska vi ha råd med breddidrott i framtiden?

Dags också att skilja på elitunderhållning och massidrott för barn och ungdomar. De har ingenting med varandra att göra. Målbilden behövs men verksamheterna är av så vitt skilda karaktärer att man bör hålla isär dem. Det svåra är att sätta gränsen för elit. Är division fyra i fotboll elit eller idrott ur ett folkrörelseperspektiv?

Frågorna om hur framtidens breddidrott ska bedrivas och finansieras är många och borde debatteras och diskuteras på allvar.

Mer läsning

Annons