Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häkte kan bli vandrarhem

Termosmuseet i det gamla häktet vid tingshuset i Delsbo ser ut att tvingas flytta då Föreningen Dellenkultur har andra planer för byggnaden.

Anette Spjutsvik, som är vice ordförande i föreningen, tycker det är synd att samlingen med termosar bara kan visas en månad per år, och att lokalerna bör kunna användas en större del av året.

– Vi har redan fått godkänt av Hälsinglands museum att samlingen med termosar kan visas i stationshusets lokaler. Då blir den mer tillgänglig för turister och kan visas en längre tid. Där finns det också personal, och Hälsinglands museum har redan sagt att de kan hjälpa till med montrar, säger Anette Spjutsvik.

Bengt-Olof Olsson, som är upphovsman till termosmuseet, och som ursprungligen hyrde en av de gamla cellerna som ateljé, tycker inte uppsägningen gått rätt till. I november fick han veta att han var uppsagd som hyresgäst från det gamla häktet, men han menar att Föreningen Dellenkultur inte följt de regler som finns för hur en uppsägning ska gå till, och att samlingen uppskattas av många.

– Det är synd om det försvinner, för det är många intresserade besökare, och museet har blivit omtalat i pressen, säger Bengt-Olof Olsson.

Om samlingen inte kan vara kvar i de gamla fängelsecellerna, vad händer då med alla termosar?

– Något museum kanske vill ta över samlingen. Eller om Dellenkultur vill förvalta samlingen kan jag tänka mig att donera den, säger Bengt-Olof Olsson.

Föreningen Dellenkultur har skickat in en ansökan till byggnadsnämnden om att starta ett vandrarhem i lokalerna.

– Vi har ofta fått frågor om övernattning här när vi har sommarläger för barn. Det var då idén föddes om vandrarhem i häktet, säger Anette Spjutsvik.