Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håkan Juholt har gjort bort sig

Håkan Juholt har under en följd av år tagit ut för hög ersättning för sin bostad i Stockholm. Han har i strid mot riksdagens regler också begärt pengar för sin sambos hyra. Beloppet 160 000 betalas nu tillbaka.

Men kvar står ett trist faktum. Håkan Juholt har gjort bort sig.

Nu prövar en åklagare om Juholts överträdelse av riksdagens regelverk rör sig om ett lagbrott.

Om åklagaren anser att så är fallet blir det åtal. I så fall inser säkert Juholt själv att han inte längre kan vara partiledare. För även om han skulle frikännas i domstolen kommer processen att få så negativa följder för hans person att han kommer att sakna förutsättningar att ge Socialdemokratin en trovärdig ledning.

Även om det visar sig att Juholt inte gjort sig skyldig till lagbrott kommer väljarnas dom att bli hård. För folk i allmänhet framstår det som orimligt att en riksdagsledamot inte skulle lära sig det reglemente som reglerar hur kostnadsersättningar ska betalas ut.

Som relativt okänd politiker hade Juholt ett lågt förtroendekapital då han tillträdde som partiledare. Detta är naturligt. Det tar lång tid för en politiker att bygga upp en stark ställning i breda väljargrupper.

Nu har Juholt raserat en stor del av förutsättningarna för att etablera sig som en politiker med hög trovärdighet. Även den som har lång erfarenhet av svensk politik har svårt att minnas tillfällen då de negativa väljarreaktionerna varit så starka.

Samtalen mellan trogna socialdemokratiska väljare och partimedlemmar präglas av uppgivenhet, förbittring och känsla av att ha blivit svikna.

I väntan på resultatet av åklagarens utredning är det rimligt att partistyrelse och riksdagsgrupp inte kräver Juholts avgång. Men om Juholt frikänns innebär inte detta att han med automatik kan sitta kvar som partiledare.

I första hand måste han själv fråga sig om det över huvud taget är möjligt för honom att bygga upp ett sådant förtroende att han med framgång kan utmana Fredrik Reinfeldt i valet 2014.

Det finns alltid en risk för att ledare i blåsväder avskärmar sig från verkligheten. Låt oss hoppas att Juholt själv och hans rådgivare är kloka nog att göra en realistisk bedömning.

I andra hand måste partiets medlemmar och förtroendevalda ställa sig samma fråga. Om några veckor är det möjligt att börja bedöma de långsiktiga följderna. Då finns förutsättningarna för att med lugn och eftertänksamhet diskutera effekterna av Juholts tillkortakommande.

Ett minst sagt besvärligt valberedande föregick valet av Juholt till partiledare. Mot den bakgrunden värjer sig säkert alla ansvariga för tanken på att det kan bli nödvändigt att på nytt söka en partiledare.

Samtidigt är det nödvändigt att partistyrelse och partisekreterare har hög beredskap. Redan under de närmaste veckorna kan åklagarens beslut leda till att Juholt tvingas avgå.

Även om så inte blir fallet kan bedömningen av de långsiktiga verkningarna bland partimedlemmar och väljare bli sådan att det blir nödvändigt med ett skifte på partiledarposten.