Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håkan Borg har alltid sökt sig till havet

Han slutade arbete först när han var 78 år. Och att vänta med att göra saker till efter pensionen är ingenting för Håkan Borg.
– Man lever ju nu och måste ta tillvara på varje minut, annars är man så gott som halvdöd.

Håkan Borg är född i Pernå, Finland, och var bara 3,5 år när finska vinterkriget utbröt.

– Min familj bodde i en uppstöttad potatiskällare under hälften av de 105 dagar kriget varade. Vi bodde under bombmattan från Leningrad mot Helsingfors, berättar Håkan för Sörmlands Nyheter.

Han började skolan när han var sex år, men skolgången blev jobbig. Det visade sig att han hade svår dyslexli. I Håkans hemby pratade man om att det var synd om kaplanen, Håkans pappa, som hade en så dum son.

– Men jag studerade hårt, var oerhört flitig, och tog vara på varje minut av studietiden.

När han gick motsvarande andra ring ville han läsa långmatematik, men de var för få elever som ville läsa den kursen, berättar han för Sörmlands Nyheter.

– Då gick jag om andra året, för i årskullen under fanns tillräckligt många elever som ville. Och det ändrade mitt liv. Det öppnade naturvetenskapens värld. Och eftersom jag läst in alla kurser det tidigare året kunde jag lägga till mer ämnen, ägna mig helhjärtat åt exempelvis matematik och kemi. När jag slutade var jag skolans bästa elev. Diplomet har jag kvar.

En vän till familjen rådde honom att bli läkare, ett råd som Håkan lydde. Men när hag gick gallringskursen gavs inga goda chanser att komma in. De andra eleverna hade pluggat i ett halvår, Håkan bara en månad. Men han kom in på läkarlinjen, på plats 59 av 60.

– En skön revansch mot de som häcklat.

Under studietiden mötte han sin blivande hustru Gunilla, som studerade till tandläkare, vid en studentfest.

Efter att ha jobbat några år i Finland beslöt familjen, som nu bestod av hustrun Gunilla och två barn, att bryta upp.

– Jag upplevde det som att finlandssvenskar var andra klassens medborgare. Jag hade aldrig fått en karriärtjänst, och jag glömmer inte studiekamraten som sa att tredje korståget till Finland var på 1300-talet – åk hem.

Det blev Västerås, först på en röntgenklinik, men sedan på en öron-näsa-hals-avdelning. Sedan tog karriären honom över hela Sverige.

– Jag har alltid sökt mig till ställen med hav. Jag fick erbjudande från Växjö, men det räcker inte med en sjö. Jag måste bo vid havet.

Han jobbade bland annat i Västervik, Umeå, Norge, Saudiarabien och i Hudiksvall i många år. I Hudiksvall hade han en privatpraktik.

Håkan Borg har även alltid varit politiskt engagerad. Han gick med i nuvarande Liberalerna under sin tid i Umeå, 1968. Under sin tid i Hudiksvall satt han i kommunfullmäktige, och drev frågan om ett badhus i oljebergrummet under Köpmanberget hårt.

Han har varit landstingsledamot, och efter att han och hustrun flyttat till Nyköping, kandiderade han till riksdagen.

Inom politiken har han haft några hjärtefrågor.

– Det ena är miljön. Bland annat hanteringen av fosfor och Östersjöns övergödning. Jag hade ett projekt med solcellsdrivna båtar, men det blev fiasko, jag var före min tid. Det andra är vården. Jag har starkt kritiserat läkarnas arbetsbörda, att de träffar för få patienter och det blev ett helvetes liv.

Han har hunnit med mycket, Håkan Borg. Och att ta tillvara på tiden har alltid varit viktigt.

– Du ska leva på riktigt, hela livet. De som säger att de ska göra si och så när de pensioneras, de är så gott som halvdöda. Man ska leva hela tiden, man har bara ett liv, och man måste ta tillvara på varje minut.