Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hajos bästa tid är nu!

Mästarlaget IBF Falun tog hem serien och laddar för ny guldjakt. Inte minst Ciya Hajo, slitvargen från Alfta som älskar slutspel.

Höstens seger i Champions cup följdes av serieseger i Superligan.

Men för Ciya Hajo börjar det på allvar i slutspelet.

– Nu går vi från show till krig, det passar mig bättre, säger 27-åringen från Alfta inför onsdagens första kvartsfinal mot Växjö.

Även om väloljade lagmaskinen Falun krossat det flesta (bara tre förlorade matcher), så har Ciya Hajo några växlar kvar.

– Jag har periodvis haft lite problem med motivationen. Det kan bli lite av transportsträcka i grundserien, med matcher som passar bättre för poängmaskiner som Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström, säger Ciya Hajo, med sex poäng på 26 matcher.

En rätt normal skörd för en krigare och slitvarg som behöver krutrök för att tända på alla cylindrar.

Ciya Hajos bästa tid är alltså nu - när slutspelet äntligen drar i gång.

– I ett slutspel handlar det om tuffare och rakare innebandy, med mer renodlade roller. Och det passar ju mig betydligt bättre, så har det varit i alla år, säger Hajo, som gör sin femte säsong i klubben som med bestämda kliv tagit sig till toppen.

Fjolårets efterlängtade SM-guld var ingen slump, snarare frukten av ett målmedvetet lagbygge.

– Jag kan nog tycka att vi är snäppet bättre den här säsongen. Alla har vi mer erfarenhet, och vet att vi kan gå hela vägen. Så här långt har vi nått alla delmål, säger Hajo.

Det första var finalsegern, 7–5 mot finska SPV Seinäjoki, i höstens Champions cup.

Det andra var segern i Superligan, tre poäng före Storvreta.

Därmed återstår jakten på det andra raka SM-guldet.

– Enda problemet har varit en tendens att tappa lite fart mot sämre lag, mot topplagen har vi däremot varit jäkligt bra. Så vi får se upp, Växjö har några vassa och rutinerade lirare, säger Ciya Hajo, inför onsdagens första kvartsfinal borta mot nykomlingen i mäktiga Fortnox Arena.

– Ett häftigt ställe, bara ljudet måste ha kostat miljoner där.

För ett år sedan fick Ciya dela guldlyckan med lillebror Hassan, lagets komet.

Men för den 18-årige jättetalangen har det blivit en förlorad säsong, när en missbedömd fotskada (på försäsongen) slutade med två operationer.

För övriga hälsingar på högsta nivå har det varit både upp och ned.

Mest dystert för Kristoffer Asp och hans Granlo, fjolårets heta nykomling som pressade Storvreta ända till målsnöret i en avgörande kvartsfinal.

I år gav hemmafördelen mindre effekt och Sundsvallsgänget bommade slutspel med fem tunga poäng.

Desto mer uppåt då för Patrik Malmström, landslagsforward och VM-hjälte från Alfta, som snuvade Faluns poängmaskiner (och tvåan Kim Nilsson, AIK) på segern i poängligan. Den tog Pixbos matchvinnare hem med redig marginal – 70 poäng totalt efter 50 mål och 20 assist.

– Väldigt starkt av Patrik, och Pixbo är ett lurigt lag. Storvreta blir såklart också att räkna med, och varning för AIK, säger Ciya Hajo om de mer fruktade hindren på vägen mot en ny SM-final i Malmö Arena den 12 april.