Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hagmyren varslar personal

Det ekonomiska läget är kärvt för Hagmyren. Nu måste de minska personalstyrkan.

– Besparingar är aldrig roliga att göra. Men som jag ser det så är det ett måste, säger travbanechefen Tommy Ljunggren.

2012 gick Hagmyren back med 1,8 miljoner kronor. I fjol stannade minussiffran på 600 000 kronor.

Efter ett möte i förra veckan stod det klart att de fem anställda på travbanan måste bli färre för att ekonomin ska gå ihop. Tommy Ljunggren vill inte berätta hur många som måste gå, eftersom de berörda inte har blivit informerade.

– 85 procent av våra intäkter kommer från spel, säger Tommy Ljunggren och berättar att det är där problemet ligger.

Pengarna kommer från spelbolaget ATG, som är de enda som får ha spel på hästar i Sverige. Deras överskott går tillbaka till trav- och galoppsporten.

Men det överskottet minskar när utländska spelbolag tar allt större spelandelar och de bolagen skickar inte tillbaka några medel till sporten.

– Det är förödande om vi inte får stopp på det, säger Tommy Ljunggren och vill se någon form av spellicens som garanterar att pengar går tillbaka till sporten.

– Hästsporten fanns inte utan bredden i landet. Jag tror inte man kan blunda för det här längre.

I år sänks medlen till Hagmyren med 600 000 kronor. Dessutom minskar prispengarna med cirka två miljoner kronor från 12 miljoner kronor 2013.

– Det är kännbart, absolut.

Det här är inget unikt för Hagmyren. Hela trav-Sverige påverkas. Gävletravet får till exempel 2,4 miljoner kronor mindre av ATG i år, men där gjordes en vinst på 1,7 miljoner kronor ifjol.

I Bollnäs slutade nyligen en person och den tjänsten kommer inte att ersättas.

I år blir det 18 tävlingsdagar på Hagmyren, vilket är en dag färre än ifjol. Tommy Ljunggren är även orolig för att träningsverksamheten kommer att påverkas.