Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund: "En halvdag på Flygstaden räcker för att bli frälst"

Jag älskar att vara på plats när det är motorer och människor som tävlar. Så första jobbhelgen efter en rätt lång semester var som att komma till ett dukat smörgåsbord.

Annons

Dragracing har jag skrivit om i säkert 10 år, reportage och nyheter. Men Helsinge Dragracing Challenge i lördags var faktiskt första gången jag såg en tävling på plats. Och det kommer bli fler gånger.

Bara känslan att kliva in på den rätt så gemytliga arenan SMK Söderhamn har ute vid Flygstaden räcker långt. Och arrangören hade faktiskt rätt tur med vädret. För är det något som kan förstöra en dragracingfest så är det regn.

Nu höll det sig lugnt fram till elimineringen skulle börja, sen kom några droppar som gjorde att allting fick skjutas upp ett tag.

Dragracingveteranen Lars "Bersen" Björklund, som vunnit både SM och EM i Stock Super Stock, förklarade vad det innebär.

– Banan är preparerad med ett medel och kommer det regn på det så blir det som blankis. Det har hänt att man åkt till Piteå för att tävla och sedan fått vända hem utan att ha kört en meter.

För honom så blev det en rolig dag, men utan någon riktig fullträff. Camaron från 1967 som han kör räckte till SM-guld 2014, men har blivit trött. Nästa säsong däremot så räknar Lars Björklund med helt annan utväxling i bilen.

– Ja, det är en kille i USA som bygger en motor och han har hittat lite fler hästkrafter, säger Lars och småler.

I en annan del av depåområdet sitter 14-åriga Jennifer Östergren. Hon kör en juniordragster, en klass där det på lördagen var tydlig dominans av tjejerna. Jennifer är en av alla dessa motormänniskor som bokstavligen fått bensinlukten med sitt första andetag.

Och som det ser ut idag kommer talangen från Söderhamn att fortsätta på den vägen.

– Min bor körde och jag tjatade till mig hos pappa att jag ville köra. Det går fort och det är spännande varje gång man ska köra, min går väl ungefär 130 kilometer i timmen, säger Jennifer.

Regnet gjorde att tävlingen fick pausa en timme, sen så avgjordes det och man var klar framåt 18-tiden. Då var undertecknad tillbaka i Bollnäs efter en sväng till Eriknäsbo och X-cupen i folkrace.

Så jag hann inte se själva avgörandet i tävlingen där bland annat Fanny Andersson från Näsviken slog ut Jennifer Östergren på sin väg till seger i juniordragster.

Inte heller fick jag se Lars "Bersen" Björklund tjuvstarta i finalen i Stock Super Stock och därmed ge Leif Lindman en enkel seger i klassen.

I övrigt så noteras att hemmaföraren Jesper Jerresten vann Super Gas Bike efter finalseger mot Andreas Ramqvist. Och i Super X Bike delade Peter Berggren och Peke Andersson på segern.

Om en dryg månad är det dags igen för Helsinge Dragracing Challenge. Jag hoppas vara tillbaka då, med hörselskydd och kamera.

Och jobbar jag inte – då får lillgrabben hänga med och sen ska vi bara njuta från publikplats.

För det är vad du gör på dragracing...