Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hägg kör för tredje raka SM-segern

Under uppehållet i SM-serien har rallyesset Niklas Hägg, förutom konditionsträningen valt en något annorlunda träningsmetod: Nämligen att balansera upp sin bil och köra på två hjul.
– Balansen är oerhört viktig, och det här är ett sätt att få träna den, säger Niklas Hägg.

Annons

Hälsingeföraren Niklas Hägg har tagit full pott (36 poäng) i de två inledande SM-deltävlingarna i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen i rally. Efter att serien har haft ett två och en halv månads uppehåll är han nu rejält laddad för fortsättningen.

– Ja, det ska bli väldigt spännande. Vi har jobbat hårt med bilen under uppehållet och den är som ny nu. Det finns inget mer att ta av där iallafall, säger Hägg inför helgens SM-deltävling som körs i skogarna runt Karlskrona.

På vinterväglaget var det ingen i serien som rådde på Hägg när han tog hem både Vinterpokalen i Sandviken och Östersund Winter rally. Men nu väntar helt andra förutsättningar, där man som förare måste köra med "insidan av huvudet", som han beskriver det.

– Det är ganska annorlunda än det vi är vana vid här uppe i landet, säger Niklas Hägg och förklarar varför:

– Det går inte att köra på lika fort, det är smalare och betydligt svängigare och så kan det vara väldigt trångt. Det gäller att hela tiden hålla balansen och veta var gränsen går och absolut inte få för mycket sladd. Då smäller det i en sten direkt.

Och tiden under uppehållet har – förutom arbetet med tävlingsbilen – använts till att just träna balansen. Om möjligt på en något annorlunda sätt.

– Ja, jag har en gammal bil som jag kör upp på en ramp med så bilen kör på två hjul. Det är ett bra sätt att kunna kontrollera balansen i både kroppen och körningen, berättar SM-ledaren, som inte heller slarvar med fysträningen.

– Jag tränar kondition, spelar innebandy och håller i gång. Det är jätteviktigt.

På fredag är Niklas Hägg på plats i Karlskrona för den tredje deltävlingen i rally-SM, tillsammans med sin kartläsare Christer Carlsson, ett samarbete han värderar högt.

– Han är lugn, gör aldrig fel och är bestämd. Det är jätteviktigt att man kan lita på sin kartläsare till 100 procent, så man aldrig blir osäker. Då vågar man också satsa fullt ut, säger totalledaren i SM inför helgen.

På plats finns också Ilsbo MK:s Patrik Flodin, Volvo, som ligger på en sjätteplats i klassen för trimmade 2-hjulsdrivna bilar.

I klassen för trimmade 4-hjulsdrivna återfinns Ljusdals Patrik Åkerman på en fjärde plats med 18 poäng, vilket är åtta poäng upp till ledande Jerker Axelsson, Trollhättan.