Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häftig miljonrullning i kulturkvarteret

/

Många har reagerat över den häftiga miljonrullningen i kulturkvarteret i Bollnäs. Med all rätt.

Annons

Inte nog med att projektet har dragit ut på tiden och ser ut som ett lapptäcke. Nej, det allvarligaste är de galopperande kostnaderna.

I onsdags berättade tidningen att slutredovisningen ligger på 90,6 miljoner kronor.

Om kulturkvarteret blev bra eller inte tål att diskuteras. Det måste alltid ställas i relation till priset. Och till vad man var beredd att satsa.

Självklart ska musikelever, lärare och kulturförvaltningen ha ändamålsenliga lokaler. Och självklart bör en kommun ha en större samlingssal som också kan användas till konserter, föreläsningar och teateruppsättningar.

Kommunen skulle satsa 18 miljoner ur den egna kassan. Men när kostnaderna nu har rusat iväg över 90 miljoner kronor, finns det verkligen anledning att ifrågasätta politikernas goda omdöme.

Skulle någon av de ansvariga politikerna handla så med sina egna pengar?

Skulle någon planera ett bygge av en egen villa på 1,8 miljoner och sedan bara godkänna kostnadsökning efter kostnadsökning tills priset rusat iväg över 9 miljoner kronor? Knappast?

Men med andras pengar går det utan större problem eller personliga konsekvenser.

Kulturkvarteret har blivit en gökunge som vuxit ohämmat och är på väg att tränga ut andra viktiga satsningar och annan viktig kommunal verksamhet.

I en tid när kommunen tvingas lägga ned skolor och äldreboende och har svårt att få ekonomin att gå runt, sticker det givetvis i ögonen på skattebetalarna att miljon efter miljon bara rullat in i kulturkvarteret.

Man måste verkligen ifrågasätta om det inte är dags att de politiker som varit ansvariga för projektet tar sig en allvarlig funderare om de verkligen ska sitta kvar. Problemet är väl att det är så många ledande politiker från flera olika partier som låtit det här projektet leva sitt eget liv under snart fem år.

Jag minns presskonferensen när Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna presenterade riktlinjerna för att utveckla hela kulturkvarteret.

"Nu har vi sanerat kommunens ekonomi och kan genomföra en del av våra visioner", sade dåvarande barn- och utbildningsnämndens ordförande Ingrid Hammarberg (FP) inte utan stolthet.

Dåvarande kultur- och fritidsnämndens ordförande moderaten Åsa Äng Eriksson talade ivrigt om att Folkets Hus ska bli ett föreningarnas hus för unga och äldre.

Alla var entusiastiska. Prislappen ville man då inte prata om men förhoppningar fanns att få pengar både från EU, länsstyrelsen, landstinget och privata sponsorer.

Den borgerliga alliansen i Bollnäs sprack med dunder och brak. Men planerna på ett nytt kulturkvarter rullade vidare och projektet drogs igång under socialdemokratisk och centerpartistisk kommunledning.

Många tycker att det är märkligt att detta ekonomiska fiasko inte skapat någon politisk turbulens. Kanske är en av orsakerna att de flesta ledande politiker från flera av partierna medverkat till denna miljonrullning.

Och att ta personligt ansvar har aldrig varit någon av politikernas bästa grenar.

Nyligen berättade tidningen om annan misslyckad kommunal affär då kommunen i princip slarvade bort omkring fem miljoner kronor.

Den entusiastiske moderaten Ingvar Persson påstod att företag stod på kö för att etablera sig i Kilafors gamla stationshus och lyckades få andra politiker med sig på att köpa stationshuset för 365 000 kronor och renovera det för drygt fem miljoner kronor.

Men hyresgästerna lyste med sin frånvaro. Och stationshuset såldes för 360 000 kronor.

Fem miljoner slarvades bort. En god affär för företagaren som köpte. En usel affär för kommunen.

Och vad gör politikerna? Beklagar det inträffade och kör vidare…

Mer läsning

Annons