Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hade rökt industrihampa – frias nu från rattfylleri

Han åtalades efter att ha kört bil i Bollnäs narkotikapåverkad. Nu frias den man i 25-årsåldern som bevisligen hade THC i blodet under bilfärden. Det berodde nämligen på att mannen brukat industrihampa – som inte är klassat som narkotika.

Annons

I april förra året stoppades en bilist på Växbovägen i Bollnäs. Mannen som körde bilen misstänktes vara narkotikapåverkad och efter provtagningar åtalades mannen för rattfylleri och ringa narkotikabrott för eget bruk. Enligt åtalet skulle mannen ha använt cannabis.

Läs också: Olja av hampa i en gråzon – utreds av Åklagarkammaren och Läkemedelsverket

Provsvaren visade mycket riktigt att mannen hade THC, eller tetrahydrocannabinol, i blodet. Vilket är det i huvudsak aktiva ämnet i cannabis.

Läs även: Därför vill han att CBD-olja ska vara fritt: "Håll tentaklerna borta från oljan"

THC kan dock även hittas i blodet på någon som brukat industrihampa, som i dagsläget inte klassas som narkotika.

Mannen, som är i 25-årsåldern, hemmahörande i Bollnäs nekade inte till att han kört bil. Han nekade heller inte till att han hade THC i blodet. Mannen hävdade att han inte använt narkotika, utan industrihampa odlad på laglig väg som denne köpt av en bonde i Stockholmsområdet.

Hudiksvalls tingsrätt ansåg inte att det fanns orsak att tvivla på mannens förklaring till varför han hade THC i blodet när han körde bil. Därför frias mannen på alla punkter.