Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hade misstänkt barnporr i telefonen – nu inleds rättegången mot ungdomsledaren

Idag ställs en ungdomsledare som misstänks för flera sexualbrott mot barn inför rätta vid Hudiksvalls tingsrätt. Personen har varit aktiv i en idrottsförening i Hudiksvalls kommun.

Plus: Idrottsföreningen om barnporråtalade tränaren: "Skönt att utredningen är avslutad"

Händelserna uppdagades i början av 2017.

En ungdomsledare, som var aktiv i en idrottsförening i Hudiksvalls kommun, stängdes av från verksamheten efter att det framkommit att meddelanden med sexuell prägel skickats från tränaren till ungdomar.

En polisutredning om sexualbrott mot barn inleddes. Till en början misstänktes ungdomsledaren ha utsatt tre tonåringar under 15 år.

Men mellan januari och juni mer än fördubblades antalet målsäganden. Fler ungdomar trädde fram och berättade liknande historier om hur meddelanden med sexuella anspelningar skickats via multimedia-appen Snapchat. Det är en app där meddelanden kan skickas via bild, film och text, och där materialet försvinner efter att det öppnats.

Läs mer: Ungdomstränare åtalas för sexofredanden mot tonåringar – hade misstänkt barnporr i telefoner

I början av november åtalades tränaren, och idag inleds rättegången. Totalt har ungdomsledaren åtalats på 16 punkter.

Tränaren misstänks för åtta fall av sexuellt ofredande. Åklagaren menar att personen kränkt ungdomarnas integritet genom att prata om sex och könsorgan i Snapchat-konversationerna. Flera minderåriga ska även ha utsatts för tränarens försök att få bilder på ungdomarnas könsorgan skickade till sig, enligt åtalet. För det åtalas personen för fem fall av försök till utnyttjande av barn för sexuell posering.

När en husrannsakan i mars genomfördes hos mannen hittades bildmaterial som var av intresse för utredningen. Totalt handlar det om 12 barnpornografiska bilder, som fanns på två telefoner.

Polisen hittade också en revolver och patroner hos tränaren, som denne inte hade licens för. Tränaren är därför även åtalad för brott mot vapenlagen.

Rättegången pågår under två dagar vid Hudiksvalls tingsrätt.

Läs merTränare misstänks ha sexofredat flera tonåringar: "Alla berättar liknande historier"

■ ■ För mer Blåljus-nyheter, klicka här