Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"H&M en viktig faktor"

Fler människor rör sig på stan och en spirande optimism finns inom handeln.

Handeln är en drivkraft och för att vara med och slåss om pengarna krävs skicklighet, anser Cityföreningens Lennart Westman.

Handelsstaden Söderhamn har fått ett uppsving det senaste året. Nya människor hittar hit och handlarna intygar att det är mer folk i rörelse på stan. En av dem som tror på stan och framtiden är Cityföreningens ordförande Lennart Westman.

Hur viktig är handeln i Söderhamn?

– Den är otroligt viktig. Titta bara på turismen, av de pengar som turister lägger på att bo, äta och uppleva så står handeln för 49 procent av turistpengen. Det säger sig självt att om man inte har en fungerande handel så stannar utvecklingen, då får det konsekvenser. Handeln är en viktig drivkraft, finns det inget att göra så stannar du inte och kommer inte tillbaka.

Hur stor betydelse har H&M för Söderhamn?

– Tillsammans med flera positiva händelser sprider det optimism och alla intygar att fler folk är i rörelse på stan, men man ska inte glömma att det är de som fått det tuffare. Några har förlorat omsättning, men det är positivt och nyttigt att tvinga dem att tänka till och slimma till egna kampanjer. Är man tillräckligt skicklig med attraktiva varor leder det till affärer.

Tror du det kommer någon "svans" av butiker?

– Jag tror det krävs en utvärderingstid, men det tror jag verkligen. Många trodde nog att det skulle gå fortare, kanske lite naivt. H&M är kända för att vara skickliga prognosmakare, de misslyckas sällan vid etableringar, men jag tror andra vill avvakta och se. Nu visar H&M att de har bra omsättning. Även om det går långsammare med nyetableringar än många trodde så förs fortfarande samtal mellan företagare och olika fastighetsägare, och där är H&M en viktig faktor när de överväger.

Hur aktiv är Cityföreningen i etableringsfrågan?

– Vi är begränsat aktiva, men folk jobbar i forum där vi ger input, men processen ägs och drivs av fastighetsägarna. Det treåriga projektet "Etablera i Söderhamn" är med som ett bollplank i diskussionen. Och vi vill inte motverka någon etablering även om någon medlem skulle utsätts för konkurrens. Vi försöker också utveckla befintlig handel, ju duktigare vi är desto intressantare blir vi för andra, ett exempel är säljutbildningen senast med 80 personer inom handeln.

Tas uppsvinget tillvara?

– Ja, det tycker jag. Jag ser ett uppsving och en mognad inom turism och event som vi inte haft, det är jättemånga processer som är på gång och som känns bra.

Ser du några hot?

– Det är väl om det inte skulle komma något nytt, om luften går ur, så kan det vara. Klart det finns hotbilder.

Vad önskar du nu?

– Att det blir verksamheter i lokalerna, både ovanpå H&M och i Furan. Vi behöver plocka hem en eller två etableringar, då kan det bli en ketchupeffekt. För varje ny som kliver in så blir det lättare för nästa.