Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnaster som tar ut svängarna

Varje torsdag klockan 16.00 samlas en trogen skara motionärer i Iggesundskolans idrottshall för en timmes gymnastik. Men det verkar vara en aktivitet för i huvudsak kvinnor. Av torsdagens deltagare var tolv kvinnor och bara tre män.

Hur länge man har haft gymnastik i Iggesund, det är det ingen som kommer ihåg längre. Det har alltid funnits. Gängets ålderman är Tage Lundin, 92 år, som började med gymnastik när han gick i skolan, och har fortsatt under alla år.

– Det är ett bra sätt att hålla i gång, säger han medan han gör sig i ordning för ytterligare ett gympapass.

Elof Larsson blev intresserad av gymnastik för många år sedan.

– Jag mötte en man efter Skogatan som bar på en ryggsäck och frågade var han hade varit. Han berättade att han varit på gymnastik, och jag tänkte "det ska jag också börja med."

Veckan därpå var Elof med på sitt första gympapass, och sedan dess har han fortsatt. Han fungerade som ledare i ett antal år, men då han fick problem med benen överlät han ledarrollen till Thea Larsson och Elsie Nielsen.

Läs också: Josef vill att hjärtat ska vara med

Strax före slaget fyra samlas gymnasterna i idrottshallen. Jens Nielsen bär fram bänkar, och Thea Larsson, som ska agera ledare denna gång, ställer fram en stol.

Elof Larsson startar bandspelaren, och en inspelad röst berättar vilken övning som står på tur. För att tydliggöra det ännu mer har man alltid en ledare i mitten som visar, men de flesta vet vilka rörelser som är näst på tur.

– Det är svårt att få tag på ett program med lämpliga övningar. Jag har kollat på bland annat Friskis & Svettis, men det är för hårda program för oss. Och varje år frågar jag om de inte tröttnat på programmet, men de säger att det har de inte gjort. Så det är bara köra på, säger Elof Larsson.

Det är ingen förening som ligger bakom gymnastiken, utan det är helt på privata initiativ som man håller i gång.

Läs också: Balsam för kropp och själ

Men i det här gänget är männen i minoritet. Av torsdagskvällens 15 gymnaster var bara tre män.

– Förr var vi fler karlar, de kom från både Njutånger och Enånger. Men nu vet jag inte vad de gör, de tappade väl intresset. Men fler borde prova, det är ingen hård gymnastik, säger Elof Larsson.

Nu närmar det sig julavslutning.

– I fjol ordnade vi tre karlar ett luciatåg och kom in i gymnastiksalen med tända ljus, glögg och pepparkakor. Det var uppskattat.

Efter jul och nyår drar pensionärsgympan i gång igen. Då hoppas de tre manliga gymnasterna att de får sällskap av fler karlar.