Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasister i nazisternas spår

Samhällsvetenskapliga programmet, årskurs 3 på Slottegymnasiet i Ljusdal, berättar om sina gripande upplevelser efter att ha besökt koncentrationslägret Auschwitz Birkenau.

För 71 år sedan nådde den röda armén fram till nazisternas ökända koncentrationsläger – Auschwitz Birkenau. Många har förmodligen kunskap om de vidrigheter som judar, romer, homosexuella och icke önskvärda utsattes för mellan krigsåren 1939 och 1945, men få har fått chansen att med egna ögon bevittna resterna av ondskans maskineri: ett maskineri utstuderat in i minsta detalj för att kliniskt och cyniskt beröva miljontals män, kvinnor och barn på deras liv.

Efter tre års undervisning på det samhällsvetenskapliga programmet på Slottegymnasiet i Ljusdal, har vi samhällsvetarelever lyckligtvis fått denna chans. Våra lärare på samhällsprogrammet har förberett oss på en mängd olika vis inför att vi gjorde denna resa. Allt från filosofiska perspektiv på människan och dennes handlande till hur nationalsocialismen kunde uppstå efter första världskriget. Detta har inneburit en djupare förståelse för förintelsens plats i historien och hur (tyvärr) fortfarande aktuell den är.

Vi anser att vi efterlevande aldrig till fullo kan få förståelse för grymheternas omfattning, men att våra kunskaper samtidigt (genom en personlig erfarenhet) kan förbättras. Att exempelvis få se hellre än att endast läsa om klösmärken i en kall gaskammare ger långt djupare inverkningar på individen, precis såsom bevittnandet av offrens många soppskålar, fotografier och glasögon också ger. Vårt besök kantades av ett påtagligt vemod, och ofta var det enda som hördes våra egna steg på den torrspruckna marken: vetskapen om platsens historiska dödsantal på 1 100 000 människor var mer än nog för att göra oss stumma av sorg och förtvivlan. Men kanske är det så att många av dagens människor borde få uppleva kvarlevorna av dessa fruktade läger för att lättare få förståelse för det irrationella och brutala monster människan riskerar förvandlas till i situationer där man talar om vi och dom?

Många tror sannolikt att det är otänkbart att något liknande skulle kunna hända igen och att vi människor skulle ingripa så fort vi anade tecken på nya brott mot mänskligheten. Detta är dock inte sant. Just nu pågår ett förödande krig i Syrien, terrorattentaten ökar. Likaså är den europeiska högerextremismen på frammarsch parallellt med den stundande massemigrationen. Många ser dessvärre inte varningssignalerna då de kvickt låter sig irriteras på de nyanlända, då vissa människor menar att de inte har här att göra. De anses vara oförmögna att integreras in i den svenska kulturen och förefaller sig därför likt samhällets utstötta. Deras kulturers avvikande egenskaper i våra ögon kan jämföras med den historiska rasbiologin och dess betonande av rasliga avvikelser. En muslim tillskrivs till exempel våldsamma karaktärsdrag då många dumdristigt låter ett fåtal extremister representera hela den muslimska kulturen.

Vi är tacksamma för att ha fått en chans att uppleva denna fruktansvärda plats på riktigt och vi kommer bära med oss erfarenheten av detta hela livet. Vill samtidigt påvisa vikten av att vi elever får möjligheten att göra resor av detta slaget där skolan går från böcker och teori till praktisk erfarenhet.

Samhällsvetenskapliga programmet

årskurs 3

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel