Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasiets omval viktigt

Vid midnatt upphör möjligheten för sökande till gymnasiet att ändra sitt val. Det kan förbättra ekonomin för utbildningsnämnden i Ljusdal.

Utbildningsnämnden fick på onsdagen en prognos över hur ekonomin kan komma att se ut vid årsskiftet.

Och det ser inte särskilt muntert ut.

Av de 11 miljoner kronor som utbildningsnämnden riskerar att få som underskott i år är det gymnasiet som står för 6,6 miljoner.

Det är främst interkommunal ersättning som spökar där det befarade underskottet ligger på 5,1 miljoner kronor.

Anledningen är att fler än väntat av eleverna i årskurs 9 valde gymnasiestudier i annan kommun vid första ansökningstillfället i vintras. Av 211 elever i nian i kommunen var det 123, alltså betydligt fler än hälften, som inte vill på kommunens Slottegymnasiet.

Det som kan förbättra läget något är att omvalet i maj brukar innebära att Ljusdal får fler elever som förstahandssökande.

I sammanhanget nämndes att utbildningar i Bollnäs och Söderhamn läggs ner och det kan möjligen innebära ett plus för Slottegymnasiet.

Även förskoleverksamheten riskerar bli 4 miljoner kronor dyrare än beräknat med fler barn än tidigare prognoser visat.

På grundskolan befaras ett underskott på 3,2 miljoner kronor mycket beroende på ökad kostnad för elever med behov av särskilt stöd.

Det finns också en del plusposter. Fritidshemmen kan komma att kosta 2 miljoner kronor mindre eftersom det finns mindre personal än i budget. Knappt 1 miljon kronor mindre ser ut att gå till pedagogisk omsorg på grund av pensionsavgångar.

László Gönczi (MP) såg det inte som realistiskt att utbildningsnämnden klarar av att vända på trenden mot ett nollresultat för i år. Han hävdade att nämnden bör kontakta kommunstyrelsen i ärendet sedan förvaltningen fått veta hur läget är med mer klarhet kring gymnasiets interkommunala ersättning.

Även om utbildningsnämnden går back med elva miljoner kronor mot budget är det ändå en minskning med 6 miljoner kronor jämfört med vad verksamheten kostade 2013 (418,5 miljoner).