Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasieskolor bantas

Torsbergsgymnasiet i Bollnäs stoppar antagningen till två program i höst – och tre program avvecklas på gymnasiesärskolan Höghammar.

För att få gymnasieskolornas budget i balans krävs radikala förändringar. Det konstaterade biträdande förvaltningschefen Tommy Lindvall vid barn- och utbildningsnämndens extra sammanträde på torsdagskvällen.

Sammanfattningsvis innebar tjänstemannaförslagen att samtliga program som gymnasieskolan och gymnasiesärskolan har på Hedenområdet i Bollnäs, flyttas till Torsbergsgymnasiet – som har för stora lokaler i förhållande till sitt elevantal. Också högskoleenheten behöver flyttas från Heden till Torsberg, enligt Lindvall.

– För att nå budget i balans måste vi lämna lokalerna, sa han.

När det gäller estetiska programmet föreslås dessutom ett samarbete om teaterlokal med Kulturhuset i centrum – något som Maria Mörk (V) befarade skulle leda till minskade intäkter för Kulturhuset.

Men något beslut om åtgärdsplanerna blev det inte. En enig nämnd ansåg att planerna hade brister och att förvaltningen till nämndens möte i mars måste arbeta fram ett tydligare förslag, där budgeten är i balans 2015.

– Vi i majoriteten anser att det är väldigt svårt att veta vad planerna egentligen innebär. Man kan inte anta en plan utan att begripa dess konsekvenser, sa Daniel Didricksson (FP) som är ny förste vice ordförande i nämnden. Och Kristoffer Lindberg (S) ifrågasatte hur förvaltningen kan lägga förslag utan konsekvensbeskrivningar, när det gäller investeringsbehov.

Nämnden ställde sig också bakom ett förslag från Bengt-Olov Renöfält (C) och beslutade att frågan om en 7–9-skola på Gärdet ska tas upp för beslut vid samma tillfälle som åtgärdsplanen.

Beslut om gymnasieprogrammen blev det däremot på torsdagskvällen. Där gick politikerna ett steg längre än tjänstemannaförslagen – och stoppar också antagningen till naturvetenskapsprogrammet på Torsbergsgymnasiet inför höstterminen.

– Det grundas på sökbilden – och att vi har en bra utbildning på (friskolan) Hälsingegymnasiet, sa Daniel Didricksson.

Enligt de preliminära söksiffrorna finns sju behöriga förstahandssökande till naturvetenskapsprogrammet på Torsberg – och två till industritekniska.

Vid Höghammarskolan, där elevantalet har minskat de senaste åren och nu ser ut att minska ytterligare, avvecklas tre program – miljö- och fastighet, industri och fordon.