Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasielinjer på Slotte kan läggas ner för att spara pengar

Miljoner måste sparas inom skolan och nu finns det konkreta sparförslag.
Bland annat kan två program försvinna från Slottegymnasiet och barngrupperna inom förskolan kan bli större.

På måndagen fick alla anställda inom utbildningsförvaltningen information om de nedskärningar som kan bli verklighet under 2016. 3,3 miljoner kronor måste sparas för att budgeten ska gå ihop och därför har utbildningsnämndens arbetsutskott tagit fram en rad besparingsförslag.

LÄS MER: Utbildningsnämnden ber om mer pengar

Bland annat föreslås två program försvinna från Slottegymnasiet: Hantverksprogrammet textil och design och Estetiska programmet musik. Omsorgsprogrammet ska även effektiviseras.

Beskedet som kom som en chock för Torleif Bakke, som är tillförordnad rektor på Slottegymnasiet. Inte minst sättet de lades fram på, han fick beskeden på måndagsmorgonen.

– Vi skulle ha fått meddelandet tidigare, vi fick det imorse (läs måndag) och det är under all kritik, säger han och pekar på att förslagen ska gå till beslut redan den 24 september.

Men det är inte bara sättet, utan även förslagen i sig, som rektorn reagerar på. Slottegymnasiet har enligt honom bedrivit ett framgångsrikt besparingsarbete på egen hand, och han vill att de ska få fortsätta göra det.

– Vi har skruvat själva och har redan sparat en miljon i år. Jag som ansvarig räknar med att vi är i balans i december 2016. Vi har medvetet arbetat med effektiviseringar och har sparat in fem tjänster utan att äventyra kvalitén. Så min passning till politikerna i dag är, låt oss skruva klart, säger Torleif Bakke.

TV: Slotte reagerar på nedläggningshot.

Allan Cederborg (M), ordförande i utbildningsnämnden, beklagar de snabba buden men menar att det inte finns tid att vänta. Pengarna måste hittas nu.

– Det här är inget som vi tycker är roligt, men vi måste göra det, säger han.

Vid skolstarten antogs tre respektive fyra elever till hantverks- och musikprogrammen, och det är, enligt Cederborg, anledningen till de föreslagna nedläggningarna: eleverna är i dag för få. På Slottegymnasiets rektorskontor anser man att politikerna borde vänta till februari då de första gymnasieansökningarna för höstterminen 2016 kommer in.

LÄS MER: Bara hälften av niorna vill stanna i Ljusdal

– Vi kan inte bygga budget på att vi tror att något ska hända i februari, vi måste bygga budget på verkligheten i dag, säger Allan Cederborg.

Det ska även sparas bland de yngsta. Nyckeltalen, alltså antal barn per vuxen, inom förskolan för 4-5 åringar ska höjas från 5,1 barn per vuxen till 5,4.

Hur många tjänster som berörs av förslaget kan Allan Cederborg inte svara på i nuläget, men enligt en uträkning handlar det om besparingar på 1,7 miljoner kronor.

Det är feltänkt, tycker Stina Michelson (S) som är vice ordförande i nämnden. Hon ställer sig bakom besparingarna på Slotte och tror att det hade gått att hitta fler besparingsmöjligheter där. Men de minsta ska man inte spara in på.

TV: Förskolelärare oroade över sparförslag: "Det kommer gå ut över barnen"

– Nej, inte på våra små barn, då ska man hitta andra vägar. Vi vill ha mindre barngrupper, inte större. Vi tycker man ska satsa på förskolan, säger socialdemokraten som själv inte har några alternativa sparförslag i dagsläget.

Förslagen kommer från politiskt håll och flera av dem saknar riskbedömningar och konsekvensanalyser. Från förvaltningens sida hälsar man att några sådana inte kommer hinnas ta fram tills nästa utbildningsnämnd, den 24 september, vilket innebär att politikerna kommer gå till beslut utan att veta vilka konsekvenser det kan få. Allan Cederborg menar att analyser kommer göras efter beslutet.

– Men man kan väl ändra på sig om man inser att det blir fel.

Beslut om budget ska tas på nästa utbildningsnämnd den 24 september.