Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gym spiller energi för miljoner

Det är populärare än någonsin att träna på gym.

Men energi för miljontals kronor går till spillo i dem.

– Jäklar vad det skulle cyklas om energin gick att sälja, skrattar Svenne Johansson på Active sportsclub.

Kylan biter i kinderna och snövallen klättrar upp mot fasaden med de stora fönstren. Jag tittar in och ser en tjej som cyklar frenetiskt på spinningcykeln. Hon tar en paus och sträcker armarna ovanför huvudet. Hon är inte riktigt lika svettig som killen på löpbandet.

Benpress, bänkpress och maskiner som jag knappt kan namnet på radar upp sig.

Och gymmen poppar upp i stad efter stad, mängden konkurrerar snart i antal med ortens pizzerior. Och vem vet, det kanske har ett samband. Flottiga vesuvio och smarriga kebabpizzor som läggs till hullet måste bort, beach 2014 ligger inte långt borta ...

Det finns inga uppgifter om hur många gym det finns i Hälsingland, men däremot finns det siffror från branschorganisationen som uppger att 13 procent av svenskarna tränar regelbundet på gym. Den uppgiften stämmer väl in även i Hälsingland, tror Svenne Johansson på Active sportsclub i Söderhamn.

Män och kvinnor, flickor och pojkar stretar på för att må bättre, bli piggare, känna sig trimmade och med förhoppningar om att leva längre än soffpotatisarna.

Men en sak är jag ganska säker på - ingen av dem tänker på den enorma energimängd som bara försvinner ut i tomma intet, som svett och värme.

Tänk om det gick att ta tillvara på den.

– Haha, det vore väl att tänka utanför boxen, säger Svenne Johansson som tänder till på idén och spånar loss.

– Jag är inte främmande för idén, det vore häftigt. Jäklar vad det skulle cyklas om energin gick att sälja, skrattar Svenne.

Vilka hinder finns då?

– Vet inte, men kanske det är så att de som utvecklar maskinerna lyssnar på marknaden och den efterfrågar inte det.

Svenne Johansson tror inte att det finns utrustning som har tekniken, men han anar att det kommer.

– Det skämtas ibland i lokalen om hur mycket som förbrukas till ingen nytta. Snacket går och det ligger i tiden med förnyelsebar energi och fler tänker på miljön.

I Hälsingland bor det knappt 130 000 människor, enligt statistiken tränar ungefär 17 000 regelbundet på gym i snitt 30 gånger per år. På ett pass förbrukar varje person ungefär 400 kalorier, det motsvarar i runda slängar 0,5 kilowattimme.

Det innebär att vi i Hälsingland svettas bort 255 megawattimmar per å. Vilket motsvarar elförbrukningen för 25 normalstora villor.

– Tänk om vi kunde montera generatorer på utrustningen, då skulle vi bli ett grönt miljövänligare gym, säger Svenne.

På ett av löpbandet kämpar Sandra Hentilä. Hon tycker att det skulle vara en lysande idé på att ta tillvara på energin.

– Det vore riktigt häftigt. Det vore bra för miljön och jag mår bättre av det, säger hon.

Mittemot Sandra sitter Bengt Östlund och tar en kort paus.

– Det vore helt klart rätt, jag jobbar mycket för miljön, den är viktig.

Om all energi från landets gym och större träningsanläggningar kunde tas tillvara skulle energimängden bli mer än 18 000 MWh, vilket motsvarar elförbrukningen i 1 800 villor.

Uträkningen är baserad på branschens uppgifter om att drygt 1,2 miljoner av oss tränar i snitt 30 gånger per år.

Hur mycket som i verkligheten går att ta vara på är oklart, men även om det bara gick att fånga in en bråkdel skulle det kanske vara värt att försöka.

– Nä, nån tillverkare borde väl kunna komma på att koppla på en generator på maskinerna, vi lever ju ändå på 2000-talet så något borde hända, och jag kanske skulle kunna sänka medlemsavgifterna, skrattar Svenne Johansson.