Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gycklarnas vecka på Gotland

/

God morgon Ljusdal! Gycklarnas vecka i Almedalen på Gotland är i full gång.

Annons

Folket ska underhållas och gycklarna gör sitt bästa för att övertrumfa varandra i underhållningsvärde.

Just nu toppas tabellen av Fru FI.

Som den mest naturliga sak i världen eldade hon upp motsvarande mat en dag för 3 000 personer som lever sitt liv på de svenska välfärdsgatorna. De 100 000 kronorna var dock väl använda pengar i klotgrillen.

Herr FP-generalen blev mer eller mindre utklassad, trots att han lyckades reta upp sina kristna kollegor i Alliansen genom att sno åt sig hela äran av ett förslag som går ut på att våra gamla ska få mat, luft och partnerboende. Den kristna värdegrundsfalangen i Alliansen blev putt då de riskerar att bomma 4-procent spärren och hamna utanför riksdagen och så väl hade behövt det valfläsk FP-generalen slängde på grillen som Fri FI eldade med sponsrade pengar.

Med Guds hjälp fick även SD sin plats i resultatlistorna. Biskopen retade upp sig på att SD fläskade på med högtalare och annat högljutt när han skulle förkunna Guds ord bara några meter därifrån.

Trots att SD fått sin plats hänvisad av polis ansåg sig Herr Biskopen ha rätt att störa mötet och kräva att SD drog ur kontakten…

Effekten, eller rättare sagt resultatet, blev att SD fick uppmärksamhet i såväl radio, TV som rikspress.

Herr Biskopens reaktion gynnade till slut SD.

Ur ett sportsligt perspektiv tvingas jag tyvärr konstatera att årets politikervecka är full av taktiska triumfer och en rad fulfinter och filmningar.

Är det bra eller dåligt att våra ledande politiker hamnar i lägen då det inte räcker med vanliga politiska argument och förslag för att synas och höras? När det är tänkt att ett parti ska ha huvudrollen kontrar ett annat med ett icke programenligt utspel och drar mediasvansen till sig.

Vill man sätta en målsättning på hela veckan ett valår som detta får det blir mest fläsk när veckan är slut vinner.

För den stora frågan måste ändå vara, både för politiker och väljare, om inte hela jippoinramningen förtar de politiska budskapen? Är det någon som kommer att komma ihåg varför Fru FI eldade upp hundratusen lök i sin mediakåthet?

Tveksamt. Man kommer ihåg eldandet men inte varför och då är väl effekten borta, eller? Nja, inte om tanken är att man ska komma ihåg Fru FI på valdagen – personifieringen igen.

Fru FI marknadsför Fru FI. Ja, man vet aldrig vad som ska hända under denna gycklarnas vecka på den lilla ön öster om det lilla landet i norr.

Egentligen borde arrangörerna av Almedalsveckan ta ett snack med de styrande i Olympiska kommittén eller Internationella Fotbollförbundet för att få ett ordentligt 4-årsupplägg. Visst skulle det vara en extra krydda att bara köra valåren.

Skulle man göra det riktigt underhållande skulle veckan avslutas med val på söndagen – snacka om final!

Mer läsning

Annons