Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gutenberg en förebild

Gutenbergs personal får den här veckan visa upp sig på Äldreriksdagen.

– Vi har uppmärksammats för vår förmåga till snabba resultatförbättringar, berättar Katarina Sandström, enhetschef på Gutenberg.

Vid Gutenbergs särskilda boende har man verkligen uppnått framgångar med hjälp av det nationella kvalitetsregistret Senior Alert. Så pass bra att personalen nu under tisdag och onsdag får visa upp sitt arbete inför Äldreriksdagen, som SKL (Sveriges kommuner och Landsting) och Socialdepartementet arrangerar i Älvsjö.

Senior Alert är ett nationellt kvalitetsregister som, rätt använt, ska ge de mest sjuka äldre en bra vård och omsorg. Det sker genom regelbundna rapporteringar till registret om exempelvis fall, trycksår, vikt och munhälsa och gör det sedan enkelt att följa upp pensionärernas hälsa genom förebyggande aktiviteter.

Teamarbetet på Gutenberg har tagit fart och resulterat i att rapporteringen i Senior Alert ökat markant.

– Det har aldrig varit några problem här, att prova nya arbetssätt för att förbättra situationen får våra pensionärer, säger Katarina Sandström, enhetschef. Vi försöker ta bort stereotypa bilder av äldre och hur det är att bo på ett äldreboende.

På Äldreriksdagen representeras Gutenberg av Katarina Sandström tillsammans med Lisa Karlsson, sjuksköterska, Lena Rundgren, rehabassistent och Ulrika Jonsson, omvårdnadspersonal. Den andra april kommer gruppen dessutom att delta i konferens för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och berätta om sitt arbete.

Äldreboendet Gutenberg har även tidigare uppmärksammats för sitt förebyggande arbete. I januari fick de "Senior alert-tårtan ", som tilldelas en arbetsplats inom vården som är ett gott exempel för andra.