Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustav Olanders har avlidit

Bygdehistorikern Gustav Olanders, 86, lämnar efter sig värdefull kunskap om framför allt väggmålningarnas historia i Ovanåker.

Gustav Olanders, Edsbyn, var driven i det mesta han tog för sig. Ett stort intresse var väggmåleriet i Hälsingland med särskild inriktning på det i Ovanåker.

Engagemanget för väggmålningarna blev en guldgruva för bygden. Gustav samlade på sig värdefull information och inventerade beståndet av väggmålningar i trakten.

Han hade ett brett kunnande, engagerade sig för dalamåleriet och ansåg att grunden för kurbitsmåleriet fanns i Ovanåker.

Gustav motsatte sig den officiella förklaringen att Jonas Hertman ensam stått för målningarna i herrstugan i Mårtesgården. Han lyfte fram olikheter i målningarna och identifierade fem olika konstnärer bara i herrstugan.

Sedan ungdomsåren var han aktiv i Ovanåkers hembygdsförening och var dess ordförande under en period. Genom det utvecklade han Persmässan, Volasdagen samt medverkade i föreningsskriften Hälsingerunor.

Gustav intresserade sig också för Ersk-Jansarna som drog till Bishop Hill i USA under 1800-talet. Mest fascinerades han av emigranternas levnadsöden.

Han sökte aktivt efter uppgifter i gamla brev. I en byrålåda i Älvkarhed fanns ett 15 år gammalt brev från en ättling till en av emigranterna.

Gustav tog med sig brevet när han for till USA och lyckades oväntat spåra upp mannen i Washington DC. De utvecklade en djup vänskap och under sent 1980-tal fick den amerikanske mannen en rundtur i släktens Älvkarhed.

Gustav besökte själv Bishop Hill tre gånger och drog 1996 ihop en busslast med hälsingar som besökte den historiska platsen.

Genom arbetet i gruppen Den tändande gnistan var han delaktig i starten av Migranternas hus i Alfta, det forskningscentrum om massutvandringen som Hans Lindblad var initiativtagare till.

Sedan i höstas jobbade Gustav Olanders på en dokumentation om den stora emigrationen tillsammans med Lars-Åke Wångstedt.

In i det sista satt Gustav med i valberedningen för stödföreningen Migranternas vänner i Alfta. Han var även aktiv i kommittén för Edsbyns museum.

1996 belönades han med Hälsingeakademiens pris i kategorin kulturkämpar/hembygdskämpar, för sina samlade insatser för bygden.

Gustav fick även motta Olov Isaksson-priset år 2002 för arbetet med emigrationen. Olov Isaksson var anställd på Nordiska museet och skrev 1968 en entusiastisk bok om fenomenet Bishop Hill.

Gustav Olanders var född den 19 mars 1927. Han växte upp på gården Fanta tillsammans med två systrar och en bror.

Som ung gick han lantmannaskola på Nytorp i Arbrå och det var också i skogen han tillbringade sitt yrkesliv.

Under tiden i SLU träffade han Ingrid Jonsson från gården Ol-Ols i Runemo. De gifte sig 1951 och fick tre barn tillsammans. Sonen Per-Olov dog 2003.

Makarna köpte hemmanet Emmans i Edsbyn, ett skogsbruk med stora arealer som han skötte högt upp i åldern.

Gustav trivdes i skogen även på sin fritid. Han jagade gärna älg när tillfälle gavs.

Han tyckte också om att resa. Han var flera gånger till USA – där dottern Tina med familj bor – och till Grekland, där svärsonen Nick har sina rötter.

Gustav Olanders avled den 11 februari. Hans närmast anhöriga är makan Ingrid, en son och en dotter med respektive, barnbarn och barnbarnsbarn.