Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunilla Kindstrand tar över

Nu tar Gunilla Kindstrand över som Hälsingetidningars chefredaktör. Hon har alltid fascinerats av hur man berättar om verkligheten. Och hon hoppas att läsarna kommer att märka av hennes genuina intresse för hur människor umgås med tidningen.

Efter en heldag på turné genom Hälsingland med informationsmöten på de fyra redaktionerna, slår sig Gunilla Kindstrand till slut ned i en fåtölj på tidningsarkivet på Hudiksvalls tidning.

I fjol satte hon sig kulturredaktörens stol på Gefle Dagblad. Men bara ett drygt år senare byter hon plats. Den här gången till chefredaktör och ansvarig utgivare för Hälsingetidningar, där Ljusdals-Posten, Ljusnan, Hudiksvalls tidning och Söderhamns-Kuriren ingår.

- Just nu förändrar sig medielandskapet väldigt fort, framför allt via nätet. Därför ökar behovet av professionell journalistik. Det krävs lokala perspektiv, reflektion och fördjupning i mediebruset.

Under sina 20 år i landskapet har hon läst och ibland medverkat i lokaltidningarna.

- Jag har svårt att hantera vardagen utan en lokal tidning. Den håller ju på sätt och vis ihop världen. Tidningen är en viktig länk mellan människan och samhället.

En fråga som varje måndag återkommer i måndagsporträtten i Hudiksvalls tidning, är vilken oanad talang personen har. Så trots att det är lördag, får nya chefredaktören svara på samma fråga.

- Jag har väl innerst inne en sorts lantbrukarsjäl, säger hon. Under perioder i livet har jag haft rätt många djur omkring mig, och trivts väldigt bra med det.

Gunilla Kindstrand började sin journalistiska karriär som praktikant på Gefle Dagblad 1978. Hon har varit både lokalredaktör, polisreporter och nattredigerare. Men det är som kulturjournalist hon har gjort sig känd. Under flera år var hon till exempel programledare för litteraturprogrammet Röda rummet på SVT.

Där jobbade hon med Bo Strömstedt, som då slutat som chefredaktör för Expressen.

- Det var lärorikt, säger Gunilla Kindstrand. Vi hade ett ständigt pågående samtal om vad journalistik faktiskt kan vara.

Själv har hon alltid fascinerats av hur människor gör när de berättar om verkligheten.

- Vi bär ju alla våra erfarenheter och vi behöver klä dem i berättelser för att förstå vilka vi är.

Som ny chefredaktör kommer hon att skriva mycket och sträva efter samtal med läsarna. På måndag kommer det till exempel att gå att chatta med henne, senare i veckan ska hon möta hundraårsjubilerande Ljusnans läsare och veckan därpå ska hon diskutera tidningarnas framtid med journalistelever vid Mittuniversitetet.

Även om Hälsingetidningar de senaste åren genomgått en stor och omtalad utvecklingsprocess, som lockat den ena studiebesöket efter det andra till företaget, måste produkterna fortsätta utvecklas.

- Den tryckta tidningen är utsatt för en väldigt stor konkurrens. Det är lätt att vi tar lokaltidningarna för givna, men utan lokal professionell journalistik kommer demokratin och yttrandefriheten att tyna. De fyra hälsingetidningarna tolkar och förnyar bilderna av Hälsingland så gott som varje dag.