Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gummistövlar ett måste för Malin Berghagen

Brödsull, raggsockor och stövlar.
Och så farmor och farfar.
Det var huvudingredienserna i Malin Berghagens midsommartal vid Växbo Kvarn.

Annons

I klänning och röda gummistövlar kom Malin Berghagen till Växbo på midsommaraftonen. Stövlarna kunde hon ha lämnat hemma – solen tittade faktiskt fram – men inga stövlar ingen midsommar, så är det för Malin Berghagen.

Det har med hennes barndom att göra. Och det var kring den hennes tal kretsade.

Det var nämligen så att det alltid regnade när Malin Berghagen som liten firade midsommar hos farmor och farfar i Svärdsjö i Dalarna. Så raggsockor och gummistövlar var ett måste när det skulle dansas runt midsommarstången.

Att det regnade gjorde ingenting, för att få komma hem till farmor och farfar var magiskt och när Malin fick sitta i köket och äta brödsull var livet gott att leva.

Framåt kvällskvisten varje midsommarafton blev lyckan fullständig. Då kom pappa Lasse hem från någon spelning och ingenting fattades.

Och så brödsullet.

Hälsingar i mogen ålder känner säkert till att brödsull är en blandning av knäckebröd, socker och mjölk. Malin Berghagen har en egen variant.

- Det ska vara fil i stället för mjölk, säger hon.

Efter Hanna Bruces välkomsthälsning och Malin Berghagens tal restes midsommarstången och de traditionella sångerna och lekarna tog vid. Ponnyridning och ankrace avslutade det hela.

För firandet svarade Växbo Kvarn, Växbo Lin och Växbo IF. De senare hade hand om parkeringen och med tanke på hur många som var där fick idrottsföreningen nog in en bra slant.