Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gult kort, Reinfeldt!

Annons

Efter nationaldagens fotbollsfiasko väntar en än ännu viktigare utmaning för Sverige. Onsdag den 1 juli sätter Sverige på sig EU:s lagkaptenströja och tar över ordförandeskapet i unionen.

Sverige kastas direkt in i anfallskedjan i det kommande halvårets miljöpolitiska finalmatch, då regeringen inte bara förväntas ha en nyckelroll vid FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn utan även blir ansvarig för att driva flera andra viktiga miljöfrågor. Men hur sköter man sig? Inför det svenska ordförandeskapet har Greenpeace analyserat regeringens spel inom fyra viktiga miljöpolitiska områden.

Hittills är domarutslaget ett varnande gult kort: regeringens samlade prestation har hittills inte varit stark nog.

Klimat: Gult kort.

För att undvika de värsta klimatscenarierna måste höjningen av den globala medeltemperaturen hållas så långt under 2°C som möjligt. EU, inte minst dess ordförandeland, måste ta ledningen för industriländernas gröna omställning och investera i ett brett räddningspaket för klimatet där bland annat globala utsläppsminskningar på minst 40% till 2020 ingår. Att säkerställa ett långsiktigt finansiellt stöd från världens rika länder till utvecklingsländerna för investeringar i förnybar energi, anpassningsåtgärder samt skydd av regnskog. Men Sverige visar dåligt klimatledarskap och har inte visat någon tydlig avsikt att förbättra EU:s otillräckliga mål. Inte heller har regeringen ställt sig bakom någon finansieringsmekanism som kan generera tillräckligt med resurser. Detta, kombinerat med regeringens ovilja att kraftigt minska de inhemska utsläppen, ger gult kort för olämpligt uppträdande.

Hoten mot haven: Gult kort.

Världens hav står under hårdare tryck än någonsin. Rov- och tjuvfiske, övergödning, utvinning av olja, gas, sand och grus och föroreningar skapar hotade havsekosystem med utarmade fiskbestånd.

När reformen av EU:s gemensamma fiskepolitik nu påbörjas måste återhämtning och skydd av den marina miljön vara de främsta målen.

Det är positivt att regeringen vill driva på frågan om Östersjön. Men att regeringen på hemmaplan ännu inte lyckats skapa fullgoda marina reservat eller införa en hållbar övergripande politik för haven skapar starka tvivel om regeringens möjligheter och ambitioner att reformera EU:s havs och fiskepolitik. Resultatet för den svenska regeringens havspolitik blir därför ett varnande gult kort – det finns möjligheter för regeringen att bättra sig, men då krävs framförallt en stark insats för en reformerad fiskeripolitik och bättre skydd av havsområden.

Genmanipulerade grödor: Rött kort!

Genmanipulerade organismer (GMO) omgärdas av många frågetecken vad gäller hälso- och miljömässiga konsekvenser, såväl som ekonomiska och samhälliga effekter. Men bred, oberoende forskning lyser med sin frånvaro, i bjärt kontrast till EU:s krav på att GMO-grödors risker och effekter ska utvärderas av flera olika källor. Trots det utmärker sig den svenska regeringen genom att i ministerrådet konsekvent rösta för godkännandet av nya GMO-grödor samt att aktivt motverka europeiska länder att föra en politik kring GMO som utgår från försiktighetsprincipen. Den svenska regeringen utvisas därmed från matchen, och välkomnas tillbaka på planen först om man lägger om spelstrategin fullständigt.

Sammantaget? Gult kort.

Det sammantagna betyget för Sveriges begynnande ordförandeskap är ett gult kort för bristande miljöledarskap. Statsminister Reinfeldt måste som EU:s blivande lagkapten drastiskt skärpa miljöpolitiken för att spelet ska bedrivas framgångsrikt och slippa det röda utvisningskortet.