Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gulmärkt hund behöver utrymme

Vissa hundar behöver mer utrymme än andra. En gul markering på kopplet markerar att det inte är okej att klappa den eller skicka fram sin egen hund att hälsa på den.

- Det kan finnas väldigt många skäl till att en hund inte vill hälsa på barn eller vuxna eller andra hundar, säger Elin Mattson.

Hon driver butiken Draghundcentrum i Söderhamn. Tillsammans med sin man Krister äger hon dessutom inte mindre än elva hundar. En av dem är draghunden Vidar, en nioårig blandning av husky, schäfer och grönlandshund.

Vidar har en gul scarf runt halsen och på kopplet sitter en gul rosett. Det ska visa andra hundägare att de och deras hundar ska lämna Vidar i fred.

- Han tycker om människor. Det är mest andra hundar han har lite svårt för, säger Elin Mattsson.

Genom ett hundforum på internet kom Elin Mattsson i kontakt med kampanjen Gulahund och tyckte att det var en bra idé att märka Vidar med ett gult band för att signalera Vidars behov av utrymme till andra hundägare.

Det är inte så många som känner till gulmärkningen ännu. Men Elin Mattsson gör sitt bästa för att sprida kunskapen.

- Vi har satt upp en lapp här i butiken och jag försöker prata om det med alla jag träffar, säger hon.

Men hon poängterar att inga gula band i världen kan ersätta det sunda förnuftet. Det allra viktigaste är att man frågar hundägaren om det är okej innan man klappar en hund eller låter sin egen hälsa på den.