Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guldsmed Petersson blev årets butik

De satt som på nålar under middagen i väntan på att vinnaren i Sveriges guldsmedsbutik skulle tillkännages. Känslan när deras namn lästes upp beskriver Tobias Petersson med ett ord:
– Glädjerus!

På lördagen samlades omkring 400 personer i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm för Precious Gala dinner, som är en del av ur- och smyckebranschens årliga mässa. Bland gästerna satt makarna Tobias och Kercijane Petersson eftersom butiken S Petersson Guld & ur var en av tre nominerade till en utmärkelse.

Branschorganisationen Guldsmeds- och Urleverantörernas förening (Gulf) delar sedan 1993 ut pris till Sveriges guldsmedsbutik. I listan över tidigare pristagare förekommer mest större städer som Helsingborg, Stockholm, Malmö, Kalmar och Göteborg. Men den här gången landade priset i Bollnäs.

– Vi var glada över att vara nominerade och trodde aldrig att vi skulle vinna, säger Tobias Petersson.

– Vi är ett team som har vunnit, hela personalen. Utan den hade vi inte klarat av detta.

Det är föreningen Gulf som nominerar och bildar jury. I motiveringen beskriver juryn Peterssons butik som "ett modernt företag med lång historia som visar att genuin kunskap och trendmedvetenhet ger framgång". Att företaget drivs av fjärde generationen guldsmeder och i år firar 100-årsjubileum lyftes också fram.

– Den största satsningen vi har gjort är en totalrenovering 2012 då vi rev ut hela butiken. Jag tror det gör att man kommer på tal i ett sådant här sammanhang.

De hade inte fått någon förvarning om utslaget av tävlingen, utan satt spända och väntade under middagen på att det skulle blir dags för programpunkten där Årets guldsmedsbutik skulle avslöjas.

– Man blir jätteglad och chockerad. Sedan blev jag nervös för att jag skulle upp på scenen framför alla människor. Tur jag hade min fru vid min sida, säger Tobias Petersson.

Den 34-åriga guldsmeden driver sedan nio år familjeföretaget där man gör reparationer, omarbetningar och nytillverkningar av smycken. Han arbetar tillsammans med hustrun Kercijane (med smeknamnet Kercy) från Brasilien som bland annat graverar och dekorerar i butiken.

Inom affärens väggar gnistrar och blänker det var man än tittar, men så mycket glamour och uppståndelse som de omgärdades av under lördagens fest upplever en guldsmed sällan i vardagen.

– Guldet är för mig en underbar metall att jobba med, men det blir till sist ett hantverk. Jag älskar att sitta på verkstaden. På morgonen mellan sju och tio sitter jag här ostört, det är så lugnt och harmoniskt och jag trivs väldigt bra.