Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guldkantad utflykt i försommaren

Förväntningen låg i luften när de boende på servicehuset Ängslunda i Arbrå gjorde en utflykt med häst och vagn till Fornhemmet. Där bjöds det på kaffe med dopp och givetvis logdans – en eftermiddag med guldkant.

Annons

Kön ringlade lång vid entrén utanför Ängslunda. Många ville följa med på en tur med de två hästdragna ekipagen med de nordsvenska hästarna Tatanka och Myllys. Lille fölet Hälsing, som just fyllt tre veckor följde tryggt efter Tatanka.

– Det här är väldigt ärofyllt uppdrag. Det är höjdpunkt för oss att få förtroendet att köra i dag. Det krävs att hästarna är blickstilla när vi säger till, annars kan någon passagerare göra sig illa, säger Maria Strömbäck Svärd från Tur o Ton.

I sakta mak gick turen mot Fornhemmet. Vagnarna var smyckade med björkris och fanor i svenska flaggans färger. Villaträdgårdar passerades och bland den skira grönskan kom dofter av utslagna syrener.

– Det här är så roligt. Jag har sett fram emot att få gå på fest och få dansa, säger Åsa Pallin och torkar en glädjetår ur ögonvrån.

Sedan får hon hjälp av Andy Pallin att ta sig in i logen.

Det är tredje gången som Ängslunda anordnar logdans i Fornhemmet och många av de boende är liksom Åsa Pallin förväntansfulla.

– Vi dansar varannan fredag och många älskar att dansa. Många, många har länge sett fram emot den här dagen, säger personal Ingrid Andersson.

Alla gästerna har anlänt och inne i logen serveras det kaffe med hembakt. Maria Strömbäck Svärd med hästkollegorna Maria Carlsson, Åke Robertsson och Roger Svärd byter tömmarna till instrument. Från scenen börjar de spela och sjunga visor och ett gemytligt sorl infinner sig i logen.

Cecilia Klang är enhetschef och hon ser trivseln i gästernas ögon och konstaterar:

– Det är många som är med och engagerar och planerar och det här skulle inte vara möjligt om inte personalen var så duktiga. När man ser hur roligt de har det så känns det bra, säger hon.

Ängslunda har många aktiviteter, två varje dag som de boende kan välja bland. Dessutom brukar de ordnas mannekänguppvisningar, kolbulleaftnar och i höst ska de ordna pubkväll.

– Men den här utflykten kunde vi göra tack vare en testamenterad gåva. Det här är en guldkant för alla, säger Cecilia Klang.

Gästerna får påtår. Några sjunger med bland körens låtar medan andra tar en svängom framför scenen. Utanför logen hörs musiken på avstånd och lille fölet Hälsing passar på att dia hos Tatanka.

– Det gäller att fånga stunden. För den som är dement kan glömma vad den gjort, men känslan över att ha gjort något roligt och vara glad över det, finns kvar, säger Cecilia Klang.