Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gulddrömmen krossades av Spanien – Sverige tog silver i handbolls-EM

Sverige tog sig till final i handbolls-EM genom att övertidsbesegra Danmark.
Då blev Spanien för svåra i finalen.
Slutresultatet skrevs till 29–23 och Spanien kunde räkna hem sitt första EM-guld någonsin.

Annons

Sverige öppnade EM-finalen på ett bra och piggt sätt och hade också ett par bollars ledning med chans att utöka ytterligare efter att det spanska anfallet gått i lås, men räddning av Spadnik och ribbträff från de svenska spelarna gjorde att det inte blev större ledning än tre bollar om ett par gånger under den första halvleken.

När den första halvleken var över kunde Sverige ändå gå till pausvila med en tvåmålsledning. 14–12, och satt i förarsätet inför den avslutande halvleken av EM-finalen.

Då kom Sverige ut med blött krut i den andra halvleken.

På de inledande elva minuterna lyckades de nämligen bara överlista Sterbik i det spanska målet en gång, när Mathias Zachrisson hittade rätt knappt sex minuter in i halvleken.

Och när Spanien å sin sida hade torrt krut, och med viss hjälp av stolparna, kunde de snabbt först komma ikapp och sedan köra om Sverige och var i ledning med fyra bollar – 19–15 – efter elva minuter.

Sverige försökte hitta ett sätt att komma in i matchen, men stod inte det spanska försvaret i vägen så var världens bäste målvakt i Sterbik framme med en fot, arm eller hand för att hålla bollen borta från det spanska målet.

Med knappt sju minuter kvar att spela var det spansk ledning 25–18.

Och det blev inte mycket roligare än så för Sverige.

När slutsignalen ljöd stod det 29–23 på resultattavlan i Spaniens favör och de kunde inkassera sitt första EM-guld någonsin.

Spanien–Sverige 29–23 (12–14)

Mål, Spanien: David Balaguer 5, Ferran Sole 5, Aitor Arino 4, Alex Dujshebaev 4, Raul Enterrios 4, Eduardo Gurbindo 1, Valero Rivera 1, Daniel Sarimento 1, Julen Aguinagalde 1, Gedeon Guardiola 1, Iosu Goni Leoz 1, Adrian Figueras 1

Mål, Sverige: Jesper Nielsen 5, Niclas Ekberg 4, Mattias Zachrisson 3, Hampus Wanne 3, Philip Henningsson 2, Jim Gottfridsson 2, Lukas Nilsson 2, Simon Jeppson, Linus Arnesson 1

Målvakter, Spanien: Arpad Sterbik 8/21, Rodrigo Corrales 3/13

Målvakter, Sverige: Mikael Appelgren 15/43, Andreas Palicka 0/1