Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guider fick utbildning i livräddning: "Har hjärtat stannat handlar det om minuter"

Ovanåkers kommun är först ut i Hälsingland med att utbilda verksamma guider i det nya guidematerialet för Hälsingegårdar plus i första hjälpen och brandskydd.

Annika Röstberg Hagelin berättar att vad som helst kan hända när man guidar en grupp. Därför får nu guiderna utbildning i hjärt- och lungräddning samt brandskydd.

– Hjärt- och lungräddning samt brandskydd känns som de mest viktiga saker en guide kan komma att ställas inför, när de jobbar med människor i grupp. Det är en trygghet att guiderna kan hantera sådana situationer, säger Annika Röstberg Hagelin som initierat utbildningen.

En trygghet är att guiden själv kan rycka in om något händer och inte helt behöver förlita sig på att någon besökare i gruppen kan hjärt- och lungräddning eller hur man bäst släcker en brand.

En grupp på ett 20-tal verksamma guider träffades häromdagen vid Ol-Anders i Alfta för att utbilda sig i detta liksom lyssna på antikvarie Lars Nylander när han gick igenom det nya guidematerialet för Hälsingegårdar, som han har varit med om att arbeta fram.

Läs mer: Kersti visar runt i världsarvsgårdarna i Långhed

Även verksamma guider från Bollnäs kommun var inbjudna till utbildningen i Alfta.

– Det var väldigt trevligt att ha den här utbildningen och det var en rolig grupp att träffa. Det gick väldigt bra alltihop, säger Lars Nylander från Hälsinglands museum.

Han belyste hälsingegårdarna ur en kulturhistorisk synvinkel.

En fråga som dyker upp är varför många hälsingebönder lät bygga så stora gårdar.

– Det finns inget enkelt svar på den frågan. Det finns en rad anledningar till varför de gjorde så. Storleken på husen skiljer sig också åt i olika delar av landskapet, säger Lars Nylander.

Och istället för skryt kan man tala om mode, ambition och status som bakomliggande faktorer.

Pengar till gårdsbyggena bidrog linodlingen, som hade sin topp på 1830-talet, och den växande skogsnäringen och sågverksindustrin till. Möjligheterna att börja avverka skog gav även virke till nybyggen och utbyggnader.

Efter lunch inleddes utbildningen i brandskydd med en teoretisk del innan det var dags att praktiskt öva ute på parkeringen vid Ol-Anders under ledning av Pär Wikblad från räddningstjänsten.

Alla deltagare fick bland annat pröva på att släcka brand, kväva elden på en docka och gå in i ett rökfyllt rum och uppleva hur lite man ser.

Läs mer: Dags för utbildning av turistguider och entreprenörer