Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guide: allt du behöver veta om netbook

Laptop är ute, netbook regerar. Den smidiga billiga lilla datorn som egentligen mest duger för webb och mejl säljer som smör men vad ska man tänka på inför köpet? Prylportalen guidar.

Annons

Från ingenstans svepte den förkrympta bärbara datorn över världen förra året. Det som från början var en enkel datorvariant avsedd för u-länder blev istället en försäljningssuccé världen över.

Men det var inte förrän framåt förra hösten som vi i Sverige på allvar började se många olika modeller i butikshyllorna. I början på september 2008 på den stora elektronikmässan IFA i Berlin märkte vi tydligt vartåt det barkade - netbooken var överallt. Både små kinesiska tillverkare och stora komponentjättar visade upp mini-pc i parti och minut.

Sedan dess har netbooken gått från klarhet till klarhet. Elektronikbranschen utnämnde den till årets julklapp förra året och senaste statistiken visar att netbooken blivit en allvarlig konkurrent till den normalstora bärbara datorn. Uppskattningsvis är var fjärde dator som säljs idag en netbook.

Prestanda

Prestandan skiljer bara marginellt mellan de olika minibärbara, nästan alla modeller bygger på processorn Intel Atom och har en gigabyte internminne och 160 gigabyte hårddisk. Det duger definitivt för surfning, ordbehandling och att titta på film (upp till 720p). För spel och andra processorkrävande program är hårdvaran dock för klen.

Lagring

SSD är det tysta, energisnåla och stöttåliga alternativet till vanlig hårddisk. Men priset per gigabyte är fortfarande ordentligt mycket högre. Känns inte riktigt prisvärt än.

Format

Visst är det lilla och smidiga formatet viktigt. Men datorn får inte bli för liten - för små knappar på tangentbordet gör det till en plåga att skriva längre texter. Dessutom kan tangentborden skilja sig åt rejält i kvalitet. Kolla tangenternas slaglängd så att de rör på sig ordentligt vid anslag.

En alltför liten musplatta kan också kännas begränsande. I en del fall är musknapparna placerade vid sidan om plattan vilket kan vara svårt att vänja sig vid.


Bra tangentbord är a och o.

Skärm

Skärmen är viktig, de flesta nya modeller har 10,2 tum storlek. De lyxigaste har led-teknik som ger riktigt bra ljusstyrka samtidigt som det skonar batteriet. Vill du komma billigare undan finns det fortfarande kvar vissa gamla versioner med 8,9 tum. Tänk på att olika skärmar reflekterar omgivningsljus olika mycket.

Batteri

För att du ska dra nytta av den smidiga storleken på semestern vill du inte tvingas vara nära ett eluttag hela tiden. Satsa på en dator vars batteri har sex energiceller, då klarar du precis femtimmarsresan till Kanarieöarna. Under tre timmar är dåligt.

3G-modem

Vill du vara riktigt fri och oberoende ska du också köpa en mini-pc med inbyggt 3G, då slipper du en extern dongel. Räkna dock med att få lägga mellan en femhundring och tusenlapp extra för den inbyggda simkort-platsen.


Extern dongel kan du slippa om modemet är inbyggt.

Pris

Just datorer med inbyggt modem går att köpa subventionerade på samma sätt som mobiltelefoner vilket kan vara ett bra sätt att slippa lägga upp mycket pengar på ett bräde. I övrigt gäller det att noga jämföra priser då branschen är snabb på att justera nedåt. Betala inte för mycket i onödan.

Testat

Vi har hårdkört en hel radda netbooks det senaste året. Först ut var Fujitsu-Siemens med sin snygga Amilo Mini.
 

Vit och snygg Amilo Mini.

När vi testade Asus 1000HE konstaterade vi att datorn var ganska tung för en netbook men att men att varje gram var väl utnyttjat med skönt tangentbord och supereffektivt batteri.

Uppstickaren Elonex blev jämförd med en Volvo, enkel och körsäker men utan udd.

Inte heller jätten Toshiba NB100 stack ut från mängden, trots ett hyfsat batteri och extra smidigt format.

Nyligen testade vi två riktigt imponerande laptop-ersättare - HP 2140 och Samsung NC10. Duellen var stenhård in i det sista men till slut utsåg vi en värdig vinnare.


Samsung och HP har riktiga vassa modeller.

För dig med stor plånbok har vi också testat Samsung lyxiga laptop X360. Den är bara snäppet större än en netbook, men mycket bättre (och dyrare).

Dessutom har vi hunnit med att testa Samsungs steroidstinna NC20 och HP 730EO som visserligen saknar extrafinesser men imponerar med låg vikt och bra pris.

Asus Eee PC 1008HA som vi testade nyligen visade att trenden går mot allt mer slimmade datorer men med likvärdig prestanda. Räkna med att vi får se ännu mer nedskalade maskiner i den närmaste framtiden.
 


/Hampus Engstedt

Prylportalen.se

Mer läsning

Annons