Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guide: 7 steg till bättre tv-upplevelse

/

Har du äntligen köpt den där stora fina tv:n du drömt om?

Annons
Har du äntligen köpt den där stora fina tv:n du drömt om? Grattis - här kommer ett gäng användbara tips för att få ut det mesta ur din nya bildvisare.

Många packar nog bara upp den nya apparaten och placerar den där den gamla tjock-teven stod tidigare. Efter en snabb kanalinställning lutar man sig tillbaka i fåtöljen och känner sig rätt nöjd med sig själv. Men stopp ett tag! Det finns en hel del du kan göra för att ytterligare förhöja upplevelsen.

 

Avstånd

Det vanliga är förstås att den nya apparaten helt enkelt får ta den gamla tevens plats och att möblemanget får stå orört. Men hur vet man att det är den mest optimala lösningen sett till bildkvaliteten?

Moderna tv-apparater bygger upp bilden med bildpunkter tätt packade intill varandra vilket syns tydligt bara man går tillräckligt nära panelen. Om man sedan långsamt förflyttar sig längre bort från bildytan kommer man så småningom till en punkt där bildpunkterna flyter ihop och bildar en sammansatt bild. Det är i den positionen som man uppfattar maximalt antal detaljer i bilden. Förflyttar man sig ännu lite längre bort kommer flera bildpunkter att till synes klumpa ihop sig och de minsta detaljerna försvinna ur synfältet.

För att kunna beräkna ett optimalt avstånd bör man ta hänsyn till följande tre faktorer: storleken på panelen, panelens upplösning och bildsignalens upplösning. På nätet kan man hitta diverse diagram som anger optimalt avstånd med hänsyn till dessa faktorer men dessa är rätt omdiskuterade och förutsättningarna kan variera rätt mycket mellan olika individer. Vi föredrar att tala om "tumregler".

En bra sådan tumregel är att 1080-material presenterat på en full-hd-skärm bäst betraktas från cirka 1,5 gånger panelstorleken. På en 46-tummare skulle det alltså innebära ungefär 175 centimeter vilket måste anses hyfsat nära med tanke på hur ett vardagsrum normalt är möblerat. Sitter man längre ifrån är det alltså inte sannolikt att man kan tillgodogöra sig full-hd-upplösningen och ett likvärdigt resultat skulle kunna uppnås med en långt billigare tv med standardupplösning.

Ett växande problem är också att de flesta omväxlande tar in vanlig lågupplöst tv, som kräver ett förhållandevis långt avstånd för att bli bra, och högupplösta källor som HDTV eller blu-ray som kräver ett kortare avstånd för att detaljerna inte ska försvinna. Det kan vara svårt att råda bot på det problemet men ett förslag är att förse tv-bänken med hjul för enkel justering av avståndet. En mer avancerad lösning är att använda teven för lågupplöst material och en hd-projektor för högupplöst film.

I övriga fall handlar det om att kompromissa. Prova dig fram med olika avstånd och, om du har tillgång till hd-källor, olika typer av källmaterial.

 

Betraktningsvinkel

Ett betydligt enklare tips än föregående är att försäkra sig om att ha "pole position" i tv-soffan vilket innebär att sitta mitt framför bildskärmen. Framför allt när det gäller en del lcd-apparater kan det vara lite si och så med betraktningsvinkeln oberoende av vad tillverkarna specificerar i sina produktblad. Testa själv genom att betrakta skärmen lite från sidan - sannolikt kommer du se att bilden tappar en del i kontrast och färgåtergivning.

En annan aspekt är att ett eventuellt hembiosystem förmodligen är balanserat att låta bäst på just den punkten även om centerhögtalaren alltid ser till att dialogen kommer från en punkt nära bilden.

 

Rumsbelysning

Så mörkt som möjligt. Framför allt när det gäller plasma, ljusstarka lcd-paneler klarar sig lite bättre. Ett mörklagt rum är dock så gott som obligatoriskt när det gäller projektor. Ett bra tips är att placera en svag lampa bakom teven, det framhäver bilden och förbättrar kontrast och svärta.

 

Bildinställningar

Frågan om inställningar och kalibrering har väckt en hel del het debatt på sistone. Vissa hävdar att "bra bild" per definition kräver kalibrering enligt fastlagda normer medan andra anser att det handlar om subjektivt tycke och smak. Visst, om någon anser att det ser bra ut med kraftfulla färger och överdriven kontrast tänker i alla fall inte vi säga att personen ifråga "tycker fel" men ett generellt råd är i alla fall att testa sig fram i menyerna för att se om man hittar en inställning man tycker bättre om.

Gissningsvis gör många nyblivna tv-ägare absolut ingenting utan låter teven stå kvar i fabriksinställda "dynamiska" inställningar vilket inte passar så bra i hemmiljö. Många apparater har en förinställning som ofta heter något i stil med "Film" eller "Naturlig" som ger en betydligt behagligare bild än "Dynamisk".

De som vill gå ett steg längre investerar i en kalibrerings-dvd som steg för steg guidar mot en så bra bild som möjlig. Målet är att bilden ska vara så nära originalet som det bara går, så som den ser ut på dyra kalibrerade monitorer som filmbolagen använder. Exempel på sådana skivor är "The Calibrator" och "Digital Video Essentials".

Det ultimata på området är en så kallad ISF-kalibrering vilket innebär att en tekniker kommer hem till dig med avancerad mätutrustning. Kalibreringen tar inte bara hänsyn till vilken tv du har utan även vilken signal bildkällan ger och hur dina ljusförhållanden ser ut hemma. Resultatet blir optimalt men smakar det så kostar det. ISF-kalibrering av tv och enskild anslutning mot exempelvis dvd-spelare kostar några tusenlappar vilket nog känns svårt att försvara om man inte råkar ha gott om pengar.

 

Kablar

Kablage finns i alla prisklasser och precis som med kalibrering råder stundtals en livad debatt hur mycket svindyra lyxkablar egentligen "ger" i förhållande till de lite billigare. Kabeln är i alla fall en kritisk del av systemet och det är onödigt att riskera att den blir den svagaste länken. Undvik med andra ord de allra billigaste varianterna.

Digital överföring är alltid att föredra framför analog och även förhållandevis billiga dvd-spelare är numera försedda med en HDMI-anslutning (blu-ray har alltid detta). Har du en motsvarande ingång på teven finns det alltså mycket att vinna på att byta ut din scart-anslutning mot en HDMI-kabel istället. Om dvd-spelaren kan skala upp signalen till HD-standard kan det vara värt att testa vilken apparat som gör det bäst. Är dvd-spelaren billig är det sannolikt teven som gör uppskalningsjobbet bäst och då är det bättre att skicka en lågupplöst signal från dvd-spelaren.

 

Ljudet

Ingen hembioupplevelse är naturligtvis komplett utan ackompanjemang av ett dundrande mäktigt ljud. Hembiosystem kommer i en mängd utföranden och prislägen så det gäller att utreda sina behov innan man slår till. Trenden går mot allt kompaktare system med kanske bara två eller tre högtalare förutom en baslåda vilket verkar locka trångbodda sladdhatare. Riktig surround kräver dock fortfarande minst ett 5.1-system med bakre högtalare för bästa resultat. Däremot ska man inte stirra sig blind på uteffekten då den siffran säger mycket lite om hur bra ett system verkligen låter.

 

Bildkällor

Sist och allra viktigast är naturligtvis bildkällan. Den gamla devisen "skit in skit ut" gäller i allra högsta grad här även om teven naturligtvis kan göra en hel del för att bättra på resultatet. Tv-apparater med full-hd upplösning presenterar naturligtvis 1080-material (från exempelvis blu-ray, datorer eller spelkonsoler) på ett exceptionellt bra sätt men får ofta problem då det handlar om att skala upp vanlig lågupplöst digital-tv till 2 miljoner pixlar.

Bäst upplevelse kommer alltså från en högupplöst bildkälla som blu-ray. Är man lite tekniskt kunnig satsar man på en mediacenterdator eller en liten hårddiskbaserad mediaspelare som kan leverera högupplöst material till teven. Då kan man avnjuta allt högupplöst man kan finna ute på nätet (vilket är en hel del) med det lilla förbehållet att det oftast inte är en laglig väg att gå.


/Andreas Liebert

Prylportalen.se

Mer läsning

Annons