Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guidade visningar av det anrika Fornhemmet i Arbrå på nationaldagen

På nationaldagen den 6 juni kommer Arbrå Hembygds- och Fornminnesförening att öppna dörrarna till de anrika byggnaderna på Fornhemmet. Det blir guidade visningar och möjlighet att se föreningens samlingar.

– Det är många Arbråbor som har passerat här tusentals gånger men som aldrig varit in i Fornhemmet. Det vill vi nu ändra på och bjuder in till öppet hus med guidade visningar, säger John-Erik Eriksson.

Så måndagen den 6 juni arrangerar Arbrå Hembygds- och Fornminnesförening ett klassiskt nationaldagsfirande, med musikunderhållning av folkmusikern Jerker Hans-Ers och nationaldagstal för att nämna några programpunkter.

Arbrå Fornhem finns till tack vare E.G Wengelin som var fornminnesforskare. Han kom till Arbrå 1914. Han såg till att föreningen bildades och att omkring 15 byggnader från Arbrå socken flyttades till tomten Solbacken, som ligger mellan Bondegatan och Storgatan. De flesta byggnader flyttades under 1920-talet.

– De äldsta byggnaderna är från 1700-talet och boningshusen är inredda som gamla hälsingehem med väggmålningar, möbler och husgeråd. Ute i härbren finns redskap från gårdar i trakten. Nu finns chans att titta närmare på vår historia, säger Jan-Erik Englund.

På Fornhemmet finns också en utställning av äldre skor från A.G Johanssons skoaffär i Arbrå samt en samling av kulturföremål om Ida Gavell Blumental "Delsbostintan" som föddes i Arbrå och ligger begravd på Arbrå Kyrkogård.

– Jag hoppas många kommer och firar nationaldagen med oss och ser vad som hör till Arbrås historia, säger John-Erik Eriksson.