Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gudstjänst i frihet – utan att smyga

GertOve Liw, pastor i Höglidenkyrkan Hudiksvall, om det faktum att vi i Sverige kan samlas och fira gudstjänst i de kristna församlingarna, vilket inte är fallet i alla länder.

Annons

I söndags var vi samlade i Höglidenkyrkan till Gudstjänst. Över hela vårt land samlas människor att fira gudstjänst i de kristna församlingarna. Vi gör det i frihet, vi behöver inte smyga, vi kan annonsera och vara öppna och tydliga med vår kristna tro. Vi har även rätt att berätta för andra om vår tro på Jesus utan att löpa risken att bli gripna av polisen. Så är det inte i alla länder!

Siffror från organisationen Open Doors visar att förföljelsen mot kristna ökar i världen idag. Open Doors finns även i Sverige och de arbetar med stöd till förföljda kristna men bedriver även kartläggning av förföljelsen världen över. Varje år ger man ut rapporten; World Watch List som redovisar de 50 länder i världen där tron kostar mest. Nordkorea, Afghanistan och Somalia är de tre länder som toppar listan. Där är förföljelsen extrem.

Höglidenkyrkan, där jag är pastor, arbetar internationellt och har ett fokus på Indien. Indien är ett land där förföljelsen har ökat väldigt mycket. Den hindunationalistiska regeringen arbetar för att alla Indien skall bli hinduer. Våldshandlingar ökar och 2017 redovisas 600 våldshändelser. Trots detta så växer den kristna kyrkan i Indien precis som den gjorde och fortfarande gör i Kina där förföljelsen också varit svår.

Kristna förföljs av olika orsaker! Vi vet att Nordkorea och Afghanistan är två helt olika länder med stora skillnader både vad gäller religion och politik. Ändå får dessa länder högsta möjliga högsta poäng i Open Doors räknesätt och bedömning vad gäller förtryck. Man mäter utifrån fem olika typer av förtryck; privat livet, familjelivet, sociala nätverk, kyrkolivet och livet som medborgare. Sedan tilläggs brukat av våld som i vissa länder är extremt. Det är också utifrån dessa aspekter som Indien har klättrat i listan. Landet är idag betraktat som ett av de länder där det råder extrem förföljelse mot kristna.

Sverige är idag ett av världens mest sekulariserade länder i världen. Ändå uppfattar vi att den religiösa och en kristna nyfikenheten växer. I takt med invandringen så har också de religiösa inslagen vuxit. I Pingströrelsen ser vi hur alltfler från andra länder söker upp våra kyrkor, detta ser även de flesta andra kristna samfund. Vi vill ta emot dessa människor med värme och de utgör så mycket positivt i vår gemenskap! Det är en av anledningarna till att vi med oro ser hur människor som konverterat till kristen tro ibland inte blir trodda och dessvärre också utvisade med fara för sitt liv.

GertOve Liw

pastor i Höglidenkyrkan Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel