Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gudrun Schyman till Ljusdal: "Vi vill avdramatisera feminismen"

Feministiskt initiativ (FI) i Ljusdal vill dra igång sin verksamhet igen. En kickstart blir det med en föreläsning med partiföreträdaren Gudrun Schyman på måndag.

I dagsläget finns ingen lokal partiorganisation för FI i Ljusdal, men ett antal medlemmar. De ställde inte upp i valet 2014, men hoppas nu kunna blir fler.

– Som det är nu är vi lite för få för att bilda förening, med ordförande, kassör och bokföring och så, säger Lina Svedin, partimedlem.

Läs mer: FI i Ljusdal får pengar av Miljöpartiet

Men på måndag blir det kanske ändring på det.

– Vi har bjudit in Gudrun Schyman till en föreläsning på Stenhamreskolan för att prata om feminism, generellt, säger Elin Fredriksson, partimedlem.

Både hon och Lina Svedin är övertygade om att det behöver mer feminism i Ljusdal. Att ojämställdheten är ett reellt problem.

– Jag jobbar i skolan och ser vilka krav det ställs på pojkar. De ska vara macho, det finns liksom bara en roll för dem, vilket är synd, säger Lina Svedin.

– Och det påverkar även deras resultat i skolan, säger Elin Fredriksson.

Läs mer: Genuspedagoger i Ljusdals skolor

De hoppas också att begreppet feminism ska bli mindre "skrämmande" och att föreläsningen ska vara folkbildande.

– Många har fördomar, om manshat till exempel. Vad är det som är så läskigt? Vi har problem med jämställdheten, det är ett faktum, säger Lina Svedin.

Varför vill ni dra igång FI i Ljusdal, varför engagerar ni inte bara i ett redan existerande parti?

– Inget parti passar mig perfekt, men FI:s politik ligger mig närmast, säger Lina Svedin.

Elin Fredriksson i sin tur har valt FI för partiets antirasistiska politik. Hon menar att det finns mycket smygrasism i Ljusdal som behöver motverkas.

– Man hör kommentarer som inte är okej, det måste motverkas.

Förhoppningen är att FI ska kunna bilda en förening och sedan hålla i en kommunpolitisk utbildning för sina medlemmar. Kanske ställer man upp i valet 2018.