Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gud finns NOG inte

Annons

En organisation kallad Humanisterna driver just nu kampanjen "Gud finns nog inte" både IRL (In Real Life, i det verkliga livet), på Facebook och Twitter.

Ett samtal om en av samhällets grundvalar skulle det hela kunna kallas för. Ett ifrågasättande av samtliga världsreligioner. Ett slag för det sekulära samhället.

Men även om motståndarna tolkat kampanjen som provocerande angrepp på tron handlar kampanjrubriken lika mycket om tro.

Gud finns NOG inte.

Humanisterna håller klokt nog alla vägar öppna. Kanske finns det en gud. Kanske inte.

Det är inte det samtalet handlar om. Egentligen.

Om Gud finns eller inte är på det hela taget fullkomligt ointressant. Det finns inga bevis för att det finns en gud, men det finns heller inga bevis för motsatsen. Det är därför det kallas tro.

Vi vet inte. Vi tror. Vad som är avgörande är därför istället hur mänskligheten valt att använda sin tro.

Och tyvärr visar facit att vi i århundraden använt den som förevändning för att kunna förfölja varandra. Vi har gjort den till ett alibi för vår rädsla för varandra, för tillkortakommanden, fördomar och okunskap.

Vi har friskrivit oss från vårt eget ansvar med hjälp av tron. Men egentligen är det inte tron det är fel på. Det är människorna.

Om den missbrukas eller brukas handlar inte om religionen i sig utan om vem som utövar den.

För att förstå människan måste vi även förstå hennes tro.

Men behöver vi verkligen tron för att förstå att vi ska göra mot andra vad vi vill att andra skall göra mot oss? Den gyllene regeln är inte en gudagåva. Det handlar om mänskligt, sunt förnuft.

Humanisternas kampanj "Gud finns nog inte" är bra tändvätska i debatten om vår tro.

Det enda som kan invändas mot det hela är kampanjloggan som består av trossymboler i gult mot blå bakgrund. Valet av kampanjlogga för tankarna åt det mörkbruna, lätt nynazistiska hållet.

Även om den svenska flaggan i sig består av det kristna korset och syftet med loggan är att utmana våra intellekt, enligt representanter för humanisterna är valet av kampanjlogga klantigt. Associationerna finns där. Precis som kampanjsidans grafiska utformning får en Socialdemokrat att tänka på Moderaterna eftersom både typsnitt och färgställning är identisk med den som återfinns på Moderaternas hemsida.

Men det ovan nämnda handlar bara om ytan.

Vad gäller kampanjens innehåll finns egentligen inte mycket att orda om.

Humanisterna har genom sin kampanj lyckats stimulera till en debatt om tron i det sekulariserade Sverige.

Vilket är en god gärning och bedrift. Allt i ett.