Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruvgården öppen i sommar

Det blir en ny sommarsäsong för Gruvgården utanför Voxnabruk. Ingegerd Levin Ädel och Nils-Erik Holm har bestämt sig för att satsa på sommaröppet även i år med start på självaste midsommarafton.

Det var nära att gruvgården höll på att stryka med, som många andra bolagsägda hus. Men Voxna hembygdsförening fick överta den gamla gruvfogdegården för några år sedan och det blev både en utvändig och invändig restaurering. Ingegerd och Nils-Erik själva har lagt ner mycket tid att rusta huset invändigt.

Gruvgården ligger i anslutning till de 25 gruvhålen på Gymåsberget, söder om Voxnabruk. De första gruvorna började brytas 1726 och det var gruvfogden som fick sin bostad i Gruvgården. Den äldsta delen av gården tros också vara från 1700-talet, och sedan har gården byggts på.

flera besökare letat sig upp till Gruvgården och det tycker både Ingegerd och Nils-Erik är roligt. Det är fjärde säsongen som de har öppet. Säsongen sträcker sig från midsommarafton till och med den 15 augusti och man har öppet alla dagar utom måndagar.